На цей раз розповімо, чому в деяких людей не засвоюється протеїн, яка може бути причина і що з цим робити.
Чому деякі люди відчувають бурління у животі після прийому протеїну? Все просто. Більшість протеїнів виготовляється з молока, і в них міститься лактоза (молочний цукор). Це не спеціально додано виробником, він є з самого початку, так само як у фруктах є фруктоза. У звичайному протеїновому коктейлі може бути 1-4 г цукру і цього достатньо, щоб заподіяти незручності. Сама лактоза розщеплюється в організмі за допомогою спеціального ферменту лактаза, дуже схожа назва. У цьому й полягає проблема, при нестачі вироблення лактази з'являється розлад кишечника. Організму просто нема чим обробити цей продукт. Непереносимість лактози – це генетика.
Зрозуміло, що рівень проблеми може бути різним. Хтось їсть усі молочні продукти, а молоко ні. А у когось проблеми з'являються через один раз, у кожного свій особливий організм.

Що робити, якщо протеїн погано засвоюється?

Перше та найважливіше, якщо ви робите протеїн на молоці, то перестаньте це робити. Змішуйте протеїн на воді. Другий варіант - поміняйте бренд чи країну виробника, багатьом цього буде достатньо. У всіх різна сировина, відповідно, вміст лактози теж різний. Третій варіант - купіть максимально очищений протеїн без лактози, як правило, це ізолят або гідролізат. Ще один варіант – купити фермент лактаза як окрему добавку та пити разом із протеїном.

І найнадійніший варіант - купити протеїн не молочного походження, а, наприклад, м'ясний, яєчний, пшеничний, соєвий, рисовий, гороховий. А якщо зовсім біда, то можна перейти на комплексні амінокислоти, з ними точно проблем не буде. По суті це переварений за вас протеїн.