Чи існують натуральні вітаміни в добавках? Адже дехто говорить, що вони всі штучні, а значить користі з них мало. А зараз так трендово обирати всякі суперфуди і їсти тільки органічні і натуральні продукти. Давайте розберемось, яка різниця між штучними та натуральними вітамінами, і які обрати, щоб була користь.


Взагалі, вітаміни і мінерали дуже важливі нутрієнти, без яких людина не може жити і впливають вони на абсолютно усі процеси. Безумовно, що найкраще джерело – це їжа і найбільше їх сконцентровано саме в зелені, овочах, фруктах. Є дуже багато дослідів, які стверджують, що саме по собі вживання цих продуктів зменшує ризики появи більшості проблем з тиском, з серцем, рівнем холестерину, попередженням діабету, тощо. Сперечатися нема чому, щоб доводити важливість і дефіцит обов’язково треба закривати, якщо він є і не важливо з якої причини, через ваш скудний раціон, через те, що у вас немає доступу до різноманітних продуктів чи через якість продуктів, бо вони не такі корисні, як з бабусиного городу, або потреба виникла через підвищенні спортивні навантаження і тут варто в усіх випадках застосовувати добавки.


В чому різниця?


Синтетичні вітаміни виготовляють в лабораторних умовах хімічним способом. В більшості випадків синтетичні вітаміни мають таку саму ідентичну структуру, як і натуральні, і їх добре вивчено в контексті дії на організм. Вони більш доступні і виробництво дешевше, в порівнянні з природніми аналогами. Також вони краще очищенні, ізольовані один від одного і мають кращу стабільність, добре зберігаються. Рівень їх засвоєння дещо нижчий, в порівнянні з природніми, проте перевага в тому, що саме з синтетичних можна отримати великі дозування для закриття дефіцитів. Для прикладу, популярний дефіцит вітаміну Д, отримуємо тільки його в дозуванні 5000 одиниць або для веганів, які не їдять м’ясо тільки вітамін В12. Тому синтетичні вітаміни все ж ефективні, добре працюють і використовуються. 
Щодо офіційних даних, то американська FDA – організація по контролю за добавками і ВООЗ не розрізняють види вітамінів. Вони вважають і натуральні, і синтетичні однаковими джерелами нутрієнтів.


А тепер до натуральних вітамінів. Вони можуть бути екстраговані з їжі або максимально лайтово оброблені природнім шляхом, наприклад ферментами. Також мають складну хімічну структуру, можуть містити різні форми вітамінів та супутні речовини коферменти. Це і забезпечує їх краще засвоєння організмом, тому організм звик так отримувати з їжі. Такі вітаміни значно дорожчі у виробництві і отримати великі концентрації чи дозування дуже важко, тому що вміст залежить від сорту, умов вирощування і так далі. Загалом, натуральні вітаміни в добавках – це та сама їжа але з мінімальною обробкою, найчастіше це виділений і висушений екстракт. В звичних нам комплексах чи добавках зустрічаються хіба напівсинтетичні вітаміни (Д, Е). 


Як же розрізнити в добавках де штучні вітаміни, а де натуральні?


По-перше, 95% добавок штучні, натуральні треба ще пошукати. По-друге, як завжди треба дивитися на склад етикетки. Якщо біля вітаміну в дужках не написано з чого саме отримано, наприклад з листя шпинату чи моркви, а написано інша назва, то це уже штучний. Для натуральних інгредієнтів зазвичай пишуть, що це порошок томату або екстракт ягід, чи листя чогось.

Чомусь багато хто думає, що популярний хлорофіл – це супер користь, хоча насправді це зелений пігмент рослин, який є антиоксидантом і корисним, містить вітаміни А, С, К та залізо, і непогано покращує травлення. Але тут далеко не має всього спектру, щоб суттєво доповнити ваш раціон. 

Трохи багатші і цікавіші за складом – це вже водорості, такі як хлорела, спіруліна, ламінарія, вони вже мають той самий хлорофіл та більше мінералів і вітамінів, зокрема групи В, ламінарія містить також йод, а хлорела має навіть 40% білку, а це незамінні амінокислоти, також червоний пігмент лікопін, а це природній вітамін А. Отож, ці варіанти з водоростей будуть гарним доповненням раціону, корисно буде приймати від 3 г на день.
Також, в добавках зустрічаються екстракти ягід, в основному як джерело природнього вітаміну С, також вітаміни А, В і дають тонізуючу дію для організму і для підтримки імунітету.

У американської компанії NOWє вітамін С, тут велике дозування 1000 мг звичайного синтетичного вітаміну С і додатково екстракт шипшини та цитрусові біофлавоноїди, так буде краще засвоюватися.
Переходимо до найцікавіших варіантів – це такі собі міксирізної зелені, типу смузі у банці. Від британської компанії Amix є варіант у порошковій формі різних компонентів – броколі і цибуля (Super Green), тут же хлорела, спіруліна, різне насіння, журавлина, лохина, шпинат і багато іншого. На порцію отримуємо цілих 6 г, а це не мало в порівнянні з усіма іншими добавками. Що цікаво, вони пишуть, що немає присмаку трави, а з яблучком.

Від цієї ж компанії Amix є Greens & Reds – тут ще більше компонентів, порошок томатів, порошок буряка, порошок ягід асаї, фрукти, папайя, льон, імбир. Плюс в тому, що такого різноманіття в своєму раціоні за день ви ніколи не досягнете, а тут хоч і потроху, але скільки всього. І це буде точно корисніше, ніж взята окремо якась ягода чи водорості.
Ще один варіант від американської компанії ANIMAL DailyGreens – тут є трава пшениці, люцерна, буряк, та ще багато чого і додатково пребіотики для травлення. Є досить багато виробників, які адекватно поєднують і синтетичні, і натуральні вітаміни, що в комплексі дає класне засвоєння і хороше дозування.

Жіночі вітаміни EVE від NOW, які дуже люблять дівчата, тут по вітамінам групи В всі дозування вище норми для підвищених навантажень і доповнили додатково натуральними екстрактами журавлини, гранату, асаї.
Ще один комплекс Special Two від NOW, тут всі вітаміни і мінерали, теж великі дозування і спіруліна - 400 мг, хлорела і різні екстракти. Така комбінація дуже оптимальна.

Навіть в популярних спортивних комплексах, де просто кінські дозування вітамін є невелике доповнення тих самих екстрактів з натуральних інгредієнтів, багато хто не звертає на це увагу але вони необхідні. Opti men, теж окремим списком внизу є невелика кількість натуральних компонентів.
Великий комплекс від компанії BioTechUSA Daily Pack, тут додатково використовуються до вітаміну С, лимонна шкірка, шипшина і бузина. Також є екстракт виноградної кісточки, а антиоксиданти важливі для спортсменів для відновлення.

Дуже важко сказати, що натуральні вітаміни кращі, а ось штучні гірші, у вас просто немає виходу, якщо потрібно закрити дефіцит, потрібну концентрацію ізольованого елементу можна отримати тільки з синтетичних вітамін. Вони безпечні, якщо приймати адекватні дозування і не постійно, а тільки за потреби. Якщо дуже спростити, то рекомендації такі – наповнюйте свій раціон максимально кольорово і тільки тоді, якщо не виходить, то доповнюйте різними варіантами вітамін.