По цій добавці в інтернеті безліч відгуків, про її ефективність для зниження стресу, покращення роботи мозку та кращого сну. За деякими даними ця добавка може підвищувати гормон росту в пʼять разів. Але чи дійсно це все працює? Розглянемо детальніше таку добавку, як GABA та як вона впливає на організм. Завдяки її ефектам вона може бути корисна як звичайним людям, так і спортсменам, щоб краще прогресувати.

GABA або повна назва в перекладі ГАМК (гамма-аміномасляна кислота). Вона є природною сполукою для нашого тіла і міститься у мозку. ГАМК дещо сповільнює процеси, зменшує здатність нервових клітин створювати, передавати та отримувати інформацію між собою. Це не означає, що GABA просто робить нас тупішими, ні. GABA спеціально створюється нашим організмом у мозку для того, щоб підтримувати правильний баланс спокою та збудження, інакше би наш мозок просто перенапружувався.

Тобто GABA не робить так, щоб людина максимально заспокоїлась і заснула, вона лише прибирає зайве емоційне збудження. І GABA також працює з іншим нейромедіатором серотоніном в одній звʼязці. Фактично, багато нейромедіаторів працюють разом і один проти одного, щоб підтримувати зв’язок. Це дозволяє належно функціонувати мозку та тілу в цілому. ГАМК присутня в невеликій кількості в продуктах, що ми їмо, в більшості в ферментованих. Також є в чаях зеленому, чорному та чай улун. Але щоб використовувати дійсно відчутний ефект легше використовувати GABA в ось таких добавках.

Перейдемо до ефектів, якщо говорити про дослідження, то вони є але хотілось би більше. На жаль, якість і типи цих досліджень різні, дозування використовуються то маленькі, то великі, форми використовують теж різні. А тому загальний висновок з досліджень важко сформувати, проте ми намагаємось зібрати все до купи. Поговоримо про те, що заявляють, що вже змогли довести і що відчувають люди на практиці.

GABA підвищує настрій, функціональність мозку, памʼять та надає зібраність. Не зважаючи на те, що процеси в мозку сповільнюються, мозок працює в більш стабільному режимі. Якщо ви постій розкоординовані, заведені, навколо вас постійно якась метушня, то краще би цей стан дещо пригасити. З іншої сторони, якщо ви за природою спокійна людина, флегматик, повільні за своєю натурою, ви важко переключаєтесь з однієї задачі на іншу, то GABA зробить вас ще повільнішими і тому краще не приймати її або приймати в маленьких дозуваннях.
Другий ефект - заспокійлива дія. Вважається, що GABA відіграє важливу роль в контролі гіперактивності нервових клітин, повʼязаною з тривогою, страхом і стресом, і це дійсно працює. Додавання GABA пом’якшує реакцію нервової системи на зовнішні впливи. GABA можна рекомендувати як природний релаксант, щоб не сильно сприймати все, що відбувається навколо. Актуально для тих, хто відчуває перенапруженість після вечірніх тренувань, при стресах, ознаках тривожності, використовуємо як легке заспокійливе.

GABA може покращити швидкість засинання і глибину сну. Це навіть дещо випливає з попереднього ефекту, бо всі знають, що краще засинається в спокійній атмосфері. Перед сном краще приглушити світло, сповільнити активність і вимкнути яскравий екран телефону. Якщо з закритими очима у вас зʼявляються картинки сьогоднішнього дня, то в мозку ще забагато активності і її варто заспокоїти, щоб заснути, що і робить GABA.

GABA підвищує рівень гормону росту. Так, це дійсно є, це зафіксовано при прийомі дійсно хороших порцій GABA. Ефект дуже зацікавлює спортсменів, бо впливає на відновлення і ріст мʼязів. Правду кажучи, цей ефект сплеску гормону короткотривалий і ще на жаль, не достатньо досліджений чи повпливає це при постійному прийомі через місяць-два і який приріст маси можливо це надасть. Але вплив є, це цікаво спортсменам і виглядає дуже перспективно. Треба ще вивчати.
За деякими даними, прийом GABA сприяє зменшенню артеріального тиску. Навіть є застереження, що при гіпотонії треба бути обережним з прийомом. Тобто можна зробити коротенький висновок, що GABA ніби дотична до усього, що пов’язано з гіперактивністю. Через те, що даних не так багато, як хотілося б, виникає деякий скептицизм.

В деяких випадках, не зовсім вивчений вплив саме від добавок. Можливо GABA важко проникнути саме до мозку через спеціальний бар’єр, який обмежує і фільтрує сполуки, що можуть нашкодити мозку. Проте це не безнадійно, вже є припущення, що приймаючи більші дозування GABA вже дозволяють підвищити концентрацію у мозку. А також, можливий інший механізм впливу на мозок через кишкову нервову систему. Але практика завжди цікавіша теорії. Не можна відкинути той факт, що сильнодіючі ліки на основі GABA в різних її формах використовують в медицині, як седативні та для лікування різних нервових проблем.
GABA добавка не нова, а тому за десятки років вже накопичилось велика кількість відгуків. І ось тут величезна кількість людей відмічають головний ефект – це заспокійлива дія і кращий сон.

Як приймати GABA?

Те, що хоч якось можна визначити з наявних дослідів – це дозування від 1 до 3 г на добу. Ми рекомендуємо починати з меншої порції і спостерігати за ефектом. GABA може бути у формі порошку, капсул чи таблеток, немає ніякої різниці, головне дивіться на дозування. Для прикладу компанія BioTechUSA GABA на дві капсули отримуємо 1 г. Ще один варіант від швецької компанії Genius Nutrition GABA + В6 тут на одну капсулу 750 мг і додатково вітамін В6. І це добре, що він є в комплексі, бо сприяє кращому засвоєнню.

Можна виділити два варіанти прийому GABA. Перше – це при гострих емоційних станах, наприклад, при стресі. Беремо відразу велике дозування 2-3 г, щоб заспокоїтись. Другий варіант – тривалий, наприклад для того, щоб привести себе до ладу при ознаках тривожності. Пропивається 1-2 місяці, дозування можна коригувати від 1 до 2 г. І третій варіант – в спортивних цілях. Тут можна використовувати середнє дозування, близько 2 г та 1-2 місяці.

Зазвичай GABA приймають незадовго до сну або вже після робочого дня. При прийомі не помічено побічних ефектів, якщо дотримуватись дозування і не перевищувати його. Іноді може виникати головний біль. Чи варто використовувати GABA чи ні, на ваш розсуд. Ми надали вам збірку інформації, а вам приймати рішення.