Чому дієтичні батончики без цукру – солодкі? Ми підібрали кілька різних варіантів батончиків, де написано «0 г цукру», натомість у складі є інші інгредієнти – мальтитол, еририт, ізомальтулоза, що це взагалі таке? Розкажемо, що таке підсолоджувачі та цукрозамінники, і чи є від них шкода? Також, на що звертати увагу при покупці таких батончиків.


Яка основна проблема цукру?

Усі його бояться через велику кількість калорій. Цукор є не тільки у випічці, а й у різних соусах та солодких напоях. Наприклад, з 1 л кока-коли ми отримуємо близько 100 г цукру, і це дуже багато. Щоб отримати такий же солодкий напій, замість цукру треба додати лише 0,5 г підсолоджувача. Крім цього, будь-якій людині не дуже корисні такі різкі стрибки цукру в крові через високий глікемічний індекс, і тим більше це важливо тим, хто з діабетом і суворо стежить за своєю дієтою.


Ще одна неприємна вада, яка часто зустрічається і у дітей - це поява карієсу. Справа в тому, що цукор - це ідеальний корм для бактерій. Тому якщо знизити кількість цукру, то можливо потім не доведеться ставити собі вініри. Та й взагалі, відколи цукор є обов'язковим продуктом харчування людини? Людство просто вже давно підсіло на цей легальний наркотик, тому зараз з'явилася досить велика кількість різних речовин, які можуть позбавити нас нестачі цукру. Якщо бути точним, це цукрозамінники та підсолоджувачі.


Цукрозамінники


Цукрозамінники - це лише інші види вуглеводів, але з меншою кількістю калорій, нижчим глікемічним індексом і теж дають насолоду. Тобто, простими словами це майже ті ж калорії, але трохи в іншому вигляді і не такі нещадні як чистий цукор.
Сюди можуть відносити різні варіанти – фруктоза, еритритол, сорбіт, ксиліт, мальтит та інші.


Підсолоджувачі


Ці речовини взагалі не дають жодних калорій. З найпопулярніших – це сахарин, аспартам, ацесульфам, цикламат, стевія. Мало того, вони в кілька сотень разів солодші, ніж цукор і замість трьох ложок цукру необхідно лише пару крупинок.


Ще можна поділити на натуральні та штучні, але тут слід зазначити, що не завжди те, що натурально – корисно, а те, що штучно – шкідливе і навпаки. Наприклад, багато хто вихваляє натуральний підсолоджувач стевію. Загалом вона хороша, у 200 разів солодша, ніж цукор, але після неї з'являється вельми специфічний післясмак. А взагалі, якщо зловживати стевією, може трохи порушуватися мікрофлора кишечника.


А щодо міфічної шкоди підсолоджувачів?


Здебільшого всі чули лише якісь гучні заголовки – «аспартам викликає рак» тощо. А якщо копнути глибше і подивитися дослідження, то виявиться, що бідних щурів напихали підсолоджувачами поки вони не помруть і якщо перерахувати ті порції підсолоджувача на вагу людини, то людині довелося б їсти підсолоджувач ложками, але в реальному житті цього не буває, тому що підсолоджувача потрібно дуже мало для того, щоб отримати ту ж насолоду.
В інших дослідженнях ще цікавіше – щурам по вені пускали підсолоджувач з метою дізнатися чи з'являться якісь захворювання чи ні. У будь-якому випадку, є розумна межа, а шкода підсолоджувачів не доведена і багато з них можна спокійно давати навіть дітям.


Звідки ж беруться такі дослідження та ким поширюються?

Справа в тому, що виробники цукру можуть бути трохи зацікавлені. На сьогоднішній день використовувати цукрозамінники дешевше, ніж цукор.
Давайте перейдемо до батончиків і подивимося, на що варто звертати увагу у складі. Розглянемо лише вуглеводи та їх відмінності.


Польський батончик GO ON Protein 33 bar має 1,5 г цукру на батон, причому це не в чистому вигляді, в інгредієнтах окремо цукру немає. Є ще мальтитол, сукралоза, стевія, тобто цілий мікс підсолоджувачів.


BioTechUSA Zero Bar має менше 1 г вуглеводів. Тут з'явилися поліоли – це цукрові спирти, але не потрібно розуміти буквально, це цукрозамінник, у ньому менше калорій, менший глікемічний індекс, а ще вони дають приємну структуру батончику, сюди входять мальтитол та гліцерол.


Батончик SPORTER Zero One українського виробництва має ізомальто-олігосахарид (цукрозамінник з низьким глікемічним індексом). Тут також є мальтітол, сорбітол, сукралоза.

Батончик PowerPro також українського виробництва з горіховим смаком. Тут є фруктоолігосахариди (клітковина) і є сукралоза.


Що слід сказати про склади цих батончиків?


Головне уникайте вуглеводів – глюкози, глюкозно-фруктового сиропу, мальтодекстрину. Теоретично найкращим інгредієнтом буде інулін, фруктоолігосахариди, ізомальтулоза. Справа в тому, що обмежиться тільки одним підсолоджувачем майже нереально, тому що підсолоджувач має свій присмак, дає тільки насолоду, а цукрозамінник потрібен ще й для приємної консистенції, в'язкості яку дає і цукор. А те, що на батончику буде написано «0 г цукру», не означає, що там не буде вуглеводів.
Цілком без вуглеводів батончик не вдасться зробити, на смак він буде взагалі біда. Та й навіщо? Пару грамів вуглеводів це взагалі не страшно.


Кому варто переходити на підсолоджувачі?


Тим, хто хоче дещо виправити свій раціон. Відразу відмовитися від цукру буде вкрай складно, а з підсолоджувачем можна продовжити пити солодку каву і тішити себе корисними солодкими перекусами.