Сьогодні розповімо, яка різниця між концентратом, ізолятом та гідролізатом протеїну і чи варто переплачувати. Коротко та простими словами.
Перше, що слід зрозуміти, ізолят та концентрат – це не назва протеїнів або видів білка, це ступінь очищення протеїну від вуглеводів та жирів. Сироватковий концентрат містить від 50% білка, але це найгірший концентрат, з якихось дешевих виробництв. У спортивному харчуванні використовують сироватковий концентрат від 70%.

Ізолят – вищий ступінь очищення, від 85% білка. Як правило, характеризується повною відсутністю лактози (молочний цукор), у багатьох вона не засвоюється. Тобто, єдина відмінність ізоляту та концентрату – це ступінь очищення. Наприклад, у коктейлі з ізоляту буде менше 1 г вуглеводів, у коктейлі з концентрату буде 2-3 г вуглеводів. Погодьтеся, що різниця мізерна, а ось ціна відрізняється на 20-40%, тож вибирати вам.

Третій варіант – це протеїн гідролізат. Він відрізняється не лише ступенем очищення. Гідролізат – це протеїн, який вже частково перетравили за вас. Виходить щось середнє між протеїном та амінокислотами. Він засвоюється ще швидше та легше, але коштує набагато дорожче.

Часто виробники змішують концентрат, ізолят та гідролізат, щоб отримати хороший середній відсоток білка. Головне не вестися на рекламні хитрощі, коли основна частина це концентрат і трошки ізолята, а на упаковці великими літерами написано «сироватковий ізолят». Тому завжди дивіться список інгредієнтів на звороті упаковки.
Підведемо підсумок. Ізолят – більш очищений і дієтичний протеїн, але трохи дорожчий за концентрат, ідеально підійде при сушці або схудненні. Концентрат – доступніший і підійде більшості, головне дивитися на склад, щоб було більше 70% білка. А гідролізат підійде скоріше спортсменам.