Серце - наш головний орган, моторчик тіла, який працює все життя, без зупинок, спалює калорії навіть для тих, хто просто лежить на дивані. Шкідливі звички, погана їжа, зайва вага і навпаки великі силові навантаження або вік можуть негативно повпливати на серцево-судинну систему. Не будемо лякати страшними назвами - аритмія, ішемічна хвороба серця, інфаркт, інсульт, атеросклероз. Як факт, 64% смертей в Україні спричинені серцево-судинними захворюваннями і що гірше, вони є причиною передчасної смерті у 30% саме молодих людей. Тобто інфаркту чи інсульту байдуже скільки тобі років, 50 чи 25. Звучить трохи моторошно, проте здоров’я у ваших руках і в кожного є шанс продовжити свій вік, сповільнити процеси старіння, покращити стан вже наявних проблем та бути активним максимально довго. Давайте розгляне ТОП добавок для серця та судин, а саме ефективних і з дослідженнями.

Серце - це мотор чи насос, який ганяє кров по судинах до органів, тканин і клітин та дає їм життя. Що більше тіло, мʼязова маса чи жирова, то більше навантаження лягає і більше роботи доведеться виконувати всій цій системі. Причинами порушення роботи можуть бути як недостатні фізичні навантаження, так і неналежний стан судин, серцевого мʼяза, так і навпаки перевищення навантаження при заняттях спортом. Не хочеться нудити здоровим способом життя, проте це факт. Є статистика, коли ризики серцевої недостатності підвищуються - надмірна вага тіла, куріння та інше.
У спорті дійсно є великий плюс - покращення серцевої функції. Але і тут маєш тримати серце в тонусі і не перенавантажувати, допомагати з відновленням, тому що після великих навантажень залишаються продукти, які окислюють організм, клітини, спричинюють запалення. Ці вільні радикали дійсно шкодять організму.

У спортсменів кров ганяється тілом на підвищених обертах, щоб забезпечити клітини киснем та поживними речовинами. Такий підвищений тиск в принципі дає навантаження на всі органи і системи організму. Відрізняють навіть як окреме явище «спортивне серце». Це сукупність функціональних та структурних змін, фізіологічно перебудоване, гіпертрофоване. Змінилися процеси, налаштування, воно адаптувалося до таких навантажень. Ніби треноване але працює на підвищених обертах і інколи ці зміни можуть провокувати серцево-судинні захворювання. Тому в усіх випадках (спортсмен, бабуся, з зайвою вагою) зверніть увагу на наступні добавки. Вони не є чужими для організму, штучними чи ліками, все отримуємо з їжі або організм сам може синтезувати.

Коензим Q10

Сполука, що міститься в усіх органах і тканинах організму з найбільшою концентрацією у серці, мʼязах, нирках та печінці, там де потрібна енергія. В мітохондріях коензим служить провідником і без нього цей генератор енергії не працює, навіть деградує. Коензим відіграє важливу роль у проведені сигналів у серцевому мʼязі та захищає від окислювальних пошкоджень, є кардіопротектором, забезпечує дихання клітин. Він синтезується організмі, проте зі старінням концентрація коензиму у серцевому м’язі зменшується і це робить його більш уразливим до пошкоджень від вільних радикалів. Якщо є серцеві проблеми, м’язова слабкість, постійна втома, причиною може бути якраз нестача коензиму. В дослідженнях дійсно дані показують його ефективність, знижуються ризики захворювання, госпіталізації та смертності.
Також можна рекомендувати коензим спортсменам для потенційного збільшення енергії та збереження здорового активного працюючого серця. І звичайно людям у віці, щоб сповільнити процеси старіння та тим, в кого малорухливий спосіб життя. Є дослідження в яком пенсіонерам через чотири роки суттєво покращили показники.

Отож, щоб рівень коензиму не падав і залишався на достатньому рівні, то треба харчуватися нормально, підтримувати фізичну активність. Можна рекомендувати до прийому тим, хто активно займається спортом, людям у віці або тим, в кого вже є якісь серцево-судинні проблеми. Аналізуючи дані, результат від прийому коензиму буде не миттєвий, тому краще підтримувати серце заздалегідь.
Ефективна профілактична порція – 50, а краще 100 мг на добу. Терапевтична порція – 200-300 мг на добу. Краще вживати з їжею і жирами, так як він жиророзчинний. Також добавку приймають тривалий час, місяцями, а то і роками, вона безпечна і без побочок.

Магній

Ніби простий елемент але бере участь у величезній кількості процесів – формування кісток, обмін речовин, м’язовій функції, також регулює серцевий ритм та артеріальний тиск. За деякими даними 10-20% населення має дефіцит магнію. Якщо організму не буде вистачати магнію, то він потягне його з кісток, що теж не дуже добре, бо це потягне за собою інші проблеми. Ми завжди говоримо, що аналізи – це найкращий варіант визначення дефіцитів нутрієнтів. Проте, більшість магнію зосереджена саме в кістках і звичайний аналіз крові цього не покаже. А тому, з великою вірогідністю, навіть невелика порція магнію з добавки буде тільки в плюс організму.
По дослідженням інформації дійсно достатньо. Додаючи магній знижуються ризики смертності від серцево-судинних захворювань. Тому, з якого боку не підійди, то магній буде актуальний майже для всіх. Оминайте дешеві форми магнію – це оксид, сульфат. Вони мають вкрай низьку біодоступність. Норма на добу для чоловіків – це 400 мг, для жінок – 320 мг. Проте, якщо додаєте навантаження, то порція збільшується. Це не означає, що все треба випивати з добавок, тому що ви ж харчуєтесь і основна частина йде з їжі.

Омега 3

Поліненасичені жирні кислоти, які часто називають корисними жирами. Правду кажучи, всі ті чи інші жирні кислоти корисні організму, головне правильний баланс споживання між усіма ними. Холестерин, якого всі бояться, обов’язковий для стероїдних гормонів і наприклад, твій тестостерон не виробиться без «страшних» яєчних жовтків але це інша тема.
Отож, по омега 3 є висновки багатьох досліджень, де зменшуються ризики захворювань та покращуються усі показники. Зменшуються запальні процеси, знижує накопичення окислювальних продуктів та покращує функціонування судин. І дійсно покращує рівень холестерину, саме через правильний баланс жирних кислот, що і дає поліпшення еластичності судин та попередження накопичення бляшок. Важливо, омега 3 – це нутрієнт, їжа, яку маєте їсти, маємо споживати постійно з раціону чи з добавки.
Рекомендована порція на добу – 3 капсули зі звичайною концентрацією 30-35% EPA DHA. Терапевтична порція – можна приймати в два рази більше.

Калій

Його недооцінюють так як і магній. Калій регулює рівень натрію в організмі. А натрій – це сіль, може затримувати воду в організмі, спровокувати набряки. Калій навпаки виводить, тобто антагоніст. Тому обмежити сіль буде вже корисно для тиску. В одному з досліджень зробили цікаві висновки, що не так сіль проблема, як дефіцит інших мінералів. Не дивно, що тиск і набряки – це часта проблема нашого населення, бо всі ліняться зі своїм раціоном.
За дослідженнями калій дійсно знижує тиск, якщо його приймати додатково. Крім дефіциту з харчування, калій також виходить з потом, тому слідкуйте за своїм водним балансом. Добова кількість калію – 3 г, додатково у вигляді добавок можна приймати близько 500 мг.

Таурін

Амінокислота для мозку, серця та м’язів. Амінокислота відновник та проти старіння. Це потужний антиоксидант, а це важливо, що більше навантаження, то більше продуктів розкладу залишається, які руйнують і пошкоджують організм. Таурін приймає участь в утворенні енергії і при порушенні цих процесів виникає серцева недостатність.
Так як це амінокислота і вона може синтезуватись в організмі, то варто приділяти увагу білковій їжі в раціоні або вживати окремо у вигляді добавки, наприклад для підвищення витривалості. Часто таурін є в енергетиках, тому що він синергічно працює з кофеїном, покращує розумову діяльність, дає енергію і може сприяти використанню жирів в якості палива. Ще може бути корисним для людей з ожирінням, так як за деякими даними регулює рівень цукру у крові.
В цілому, якщо розглядати добавку як для здоров’я серця і судин, він має помірну дію, якщо у вас адекватне харчування. Проте, для спортсменів з навантаженнями – це дійсно крутий відновник, навіть може послаблювати відчуття крепатури. По ефективності тауріну досить багато даних,  а ще він не дорогий. Приймається зазвичай 2-3 місяці, дозування на день 1 г, терапевтичне від 3 г на добу.

Бонус добавки

На що варто звернути увагу для активного довголіття. Перш за все, звертайте увагу на всі антиоксиданти, за дослідженнями вони дійсно попереджують процеси старіння. Найпопулярнішими може бути екстракт зеленого чаю та багато інших.
Вітаміни групи В, особливо В6, В12, фолієва кислота. Це взагалі база при заняттях спортом, важливо для обміну речовин та утворення енергії.
Амінокислоти цитрулін і аланін. Вони розширюють судини через вироблення оксиду азоту. Це використовують спортсмени для підвищення ефективності тренувань. Стабілізують тиск та покращують еластичність самих судин.
Нагадуємо, що добавки не творять чудеса самі по собі. Вони не перекриють усі пробіли вашого харчування, а лише допоможуть скоригувати раціон.