За допомогою такої добавки як гейнер можна оптимізувати свій раціон і нарешті почати набирати мʼязову масу. Щоправда, є багато нюансів. Хтось каже, що вже випив декілька таких відер і нічого не набрав, а інший каже, що від гейнеру набрав тільки лишній жир і все. Отож, давайте розберемось, яка схема прийому гейнеру найефективніша, щоб дійсно набирати мʼязову масу.


Що таке гейнер?
Це вид добавки у порошковій формі, призначений для підвищення калорійності раціону, який буде давати енергію і в основному використовується для набору мʼязової маси. По суті, є чимось схожим до звичайного обіду, більша частина це вуглеводи, далі менше білків і жири. Для прикладу, суміш дитячого харчування по своєму складу дуже схожа на гейнер і призначена так само для активного зростаючого організму. 


Для кого гейнер вирішує проблему?
Для тих, хто не може збалансувати свій звичайний раціон через дисципліну. Банально не доїдає, або зайнятий чи лінивий, а гейнер швидкий у приготуванні і можна вживати хоч на ходу. Також підходить тим, хто худорлявий від природи, так званий ектоморф, має прискорений обмін речовин і скільки би не їв нічого не затримується. 
З одного коктейлю гейнеру можна одразу отримати велику кількість калорій. Гейнер доцільно використовувати в період підвищених навантажень, коли є часті та обʼємнітренування. Для прикладу, ви додали більше навантажень, тренувань, ще додатково якась активність, це все потребує більше енергії і ресурсів. Чудовий приклад використання спортсменами, які займаються кросфітом, бігом, плаванням, там дуже довгі тренування і вони потребують в рази більше енергії, ніж звичайна людина. 
Гейнер – це дійсно зручний інструмент і вихід із ситуації, тому що бігун може бути вагою 65 кг і як йому з’їдати 6000 ккал на день зі звичайної їжі? Варіантів застосувань може бути багато, найчастіше це звичайно набір маси. 


Як приймати гейнер?
Отож, перейдемо до того, за якою схемою приймати гейнер. Якщо підійти дуже ретельно, професійно, то треба порахувати повністю скільки калорій вам потрібно для життєдіяльності, враховуючи ваш вік, вагу, активність, особливості організму. Потім окремо порахувати скільки їжі ви з’їдаєте за цілий день і додатково вирахувати скільки гейнеру вам ще не вистачає, щоб створити профіцит калорій для набору. Але ж хто так робить? В цьому немає нічого поганого, більшість звичайних людей, які не професійні спортсмени не повинні щодня рахувати свою калорійність, тому далі розповімо спрощену зручну схему. 


Ось при вашому теперішньому раціоні вага ніяк не рухається при тренуваннях, наприклад три рази на тиждень. В такому випадку, щоб зрушити вагу з місця потрібно вживати на 300-400 ккал більше за день. Середня порція гейнера в 100 г приблизно і містить таку кількість калорій. Наприклад, гейнер від Kevin Levrone порція 100 г має 420 ккал, Super Mass Gainer має 386 ккал, OptiMass Beef Amixмає 363 ккал, а це вже суттєва прибавка до вашого раціону. Це не означає, що купив гейнер і розслабляєшся, він не заміняє раціон, а тільки доповнює, їсти менше звичайної їжі ми не перестаємо і тренуємось не збавляючи обертів. Це лише ваша енергія для прогресу і росту, використовуйте її, а далі треба слідкувати.

До слова, бігати щодня на ваги немає ніякого сенсу, це не показник. Заміряємо результати через тиждень, а краще через два і ще порада – любуйтеся у дзеркало, вигляд тіла і показники на вагах – це зовсім різне. Далі дуже просто керувати, якщо ви трохи набрали, вас влаштовує прогрес, то продовжуйте в тому ж режимі. Якщо результату немає, додайте ще гейнеру і тут є варіанти – можна додати щодня ще по пів порції і тоді ви за день вживаєте по 150 г гейнеру, або в дні відпочинку пити по одній порції, а в дні тренувань по дві, тому що в цей день енерговитрати більші. І навпаки, якщо ви вже четвертий місяць активно набираєте і помітили зайвий жирок, то варто зменшити на пів ложечки свою порцію. Така схема максимально гнучка і універсальна, і набагато ефективніша, ніж просто скопіювати те, як харчуються інші. 


Поради:
Звертайте увагу на склад гейнеру, там можуть використовуватися дешеві прості вуглеводи, наприклад, як мальтодекстрин чи інші, вони швидко засвоюються, дають калорії, проте не самі здорові. Вони підходять тим, хто худорлявої статури чи спортсменам. Ці варіанти, як у Powerful Progress дешевші, проте їх варто вживати обмежено і краще прагнути до складних вуглеводів.


Як вже казали, гейнер – це не тільки вуглеводи, а ще й білок, тому звертайте увагу, щоб було хоча б 20-30 г. Наприклад в Powerful Progress 32 г, досить хороша порція. Також один із найпопулярніших варіантів Gold Oat MealKevin Levrone, тут в основі вуглеводів тільки вівсяна мука, що дійсно круто і до речі, має великий відсоток білку – 40%. 


Переконайтеся, що гейнер, який ви п’єте дійсно засвоюється, а не проходить в унітаз. Якщо є проблеми, здуття, то по-перше, спробуйте зменшити порцію чи зменшити кількість води на яку розбавляєте, потім спробуйте інший варіант гейнеру. Можливо у вас є проблема з лактозою (молочним цукром), тоді треба вибирати гейнер без лактози, це рідкість але все ж можна знайти. У британської компанії Amix Nutrition є Opti MassBeef Gainer і він дійсно без лактози, тому що використовується м’ясний протеїн.


Ще одна помилка багатьох, це заливатися рідкими коктейлями і забити повністю на їжу. Звичайна їжа – це основа, не можна відволікатися від вашого раціону, він має бути повноцінним з овочами, зеленню, фруктами, з клітковиною, щоб правильно функціонував ШКТ.


Коли і як приймати гейнер?
На справді, час прийому не грає важливої ролі. Набагато важливіше загальна калорійність за день. Але зручно приймати після тренування, коли організм потребує відновлення і є стимул для росту. 
Ще варіант, приймати гейнер десь за 1,5-2 години до тренування, якщо прийом їжі був давно. Наприклад, останній обід у вас був о 13:00, а тренування аж о 19:00, тому є сенс підкріпитися. Декому заходить як варіант альтернативи сніданку, хтось поспішає і не любить собі готувати. 


Звичайна порція 100-150 г, можна подивитись як рекомендують на упаковці, розбавляємо на 400-500 мл води або молока, з молоком буде смачніше, калорійніше та ситніше. Для зручності можна приготувати гейнер та закинути його в сумку, попередньо надійно закривши, до кінця дня такий коктейль не зіпсується, звичайно якщо це не спека. 
Щоб зекономити ваш час, ми тут не розбирали доцільність прийому, склад, бо це окремі теми і вони вже є на нашому Ютуб каналі.

Вкотре хочемо сказати тим розумникам, котрі можуть написати, що в гейнері немає ніякого сенсу і можна їсти багато бананів, то ви безумовно праві, можете отримати приз за дисциплінованість. Але не всі так можуть, не у всіх є час носитись з лотками і не всі здатні перетравлювати відра гречки чи рису, так як ви. Тому гейнер – це кльовий інструмент, якщо його розумно використовувати.