Чому при однаковій вазі ціна на протеїн може відрізнятися в два рази? Чому один працює, а інший взагалі не відчувається? Давайте розберемо, що впливає на ціну протеїну, як його виготовляють та які є нюанси. І тоді, ви зможете зробити свої висновки як обрати робочий і ефективний протеїн.
Протеїн - це суха порошкова суміш для приготування спортивного коктейлю. За допомогою протеїну ми збагачуємо свій раціон білком, якщо його не вистачає зі звичайного харчування. Це вкрай необхідно, якщо ми хочемо відновлюватись та нарощувати мʼязи.
Для того, щоб зрозуміти, чому всі протеїни так відрізняються в ціні, треба зрозуміти як їх виготовляють і що впливає на ціну.

1. Сировина

Перше - це сировина. Для прикладу розглянемо сироватковий (whey) протеїн, тому що він найпопулярніший. Його обирають тому що він добре засвоюється та має високу біодоступність, так само як яєчний чи мʼясний. А ще в його складі є всі необхідні амінокислоти, тобто багатий амінокислотний профіль. Якщо порівнювати з іншими білками, наприклад з соєвим чи іншими рослинними, їх цінність менше, вони засвоюються гірше і дешевші. Не те щоб вони погані, просто їх доведеться пити більші порції, а так як вони дешеві, то виробник може на цьому зекономити.

Основний компонент для вироблення протеїну - це буде сироватковий концентрат чи ізолят, тобто очищений від зайвих вуглеводів і жирів та висушений. Цю сировину компанії спортивного харчування закуповують оптом у молочних заводів. І тут ситуація схожа як з кавою, відтінків і смаків є безліч з усіх куточків світу. Протеїн Genius виробляється в Швеції, MST у Німеччині, а Sport Generation український бренд з виробництвом в Польщі але сироватку закуповують в Італії. Так ось ті, хто купують багато оптом мають нижчу ціну, ті хто менше, то вищу. І тут потужні великі компанії мають великі переваги.

2. Очистка і технології

Наступний пункт - очистка і технології. В залежності від того, як відфільтрують та очистять протеїн, може бути готовий концентрат, ізолят чи гідролізат (найочищенніший та найдорожчий). Багато хто зациклюється на цьому, якщо порівняти 70% білку і 80%, то вартість в ціні суттєва. Якщо розглядати порції, то трохи менше очищений протеїн - це всього лиш на 2-3 г білку менше. І це не так багато, щоб переплачувати.
Також, компанії спортивного харчування можуть підбирати собі сировину за смаком та іншими якостями. Молочна сироватка в залежності від корів, природи і очистки може бути різною. Для прикладу, можуть використовувати особливі технології виробництва, як у BioTechUSA так званий нативний протеїн. Це означає, що при виробництві не використовують високі температури, а це допомагає зберегти структуру білку і залишити максимально велику цінність, відповідно і ціна буде вищою.

Компанії самі приймають рішення з чого виготовляти, або з дешевшого за будь-яку якість, або заморочуються за рахунок смаку чи переплачують за «французьку» сироватку. Також хочемо наголосити, що дехто з виробників хитрує і може додавати в склад непотрібні дешеві компоненти, наприклад, глютамін, таурин, мальтодекстрин. Глютамін дійсно важлива і корисна амінокислота для організму, проте вона не є незамінною, організм може синтезувати з інших. Крім того, в сироватковому протеїні з усіх амінокислот глютаміну найбільше і додатково ще зверху він нам не потрібен, а виробник може врахувати його в відсоток білку і так схитрувати. Тому для виробника це здешевлює виробництво, а для нас особливої користі не дає. Завжди звертайте увагу на склад.

3. Виробництво

У когось це велика виробнича лінія, де все автоматизовано. У когось простіше приміщення, де використовується ручна робота. При цьому, сировина (білок) може бути куплена в одному й тому самому місці, важливість в тому, як це все запакується, з дотриманням стандартів чи ні. Хто і як запаковує – це теж важливо. До речі, часто нові компанії спортивного харчування не мають своїх виробничих потужностей і замовляють «під ключ» десь виробництво. Наприклад, як українські компанії, які виробляються в Польщі.

4. Додаткові інгредієнти

До сироватки мають додати смаковий наповнювач та технологічні компоненти, щоб зробити протеїновий коктейль. Тут теж залежить від вибору компанії та її цілей. Можна обрати якийсь дешевий підсолоджувач або гірке какао, або навпаки створити дорожчий, проте натуральний бананово-ванільний смак. Навіть у однієї компанії можуть бути різні за вартістю лінійки – преміальні та бюджетні. По суті, сироватка змішана з какао – це вже майже готовий коктейль але ще додатково можна «тюнінгувати» протеїн та додавати якісь компоненти, які будуть збагачувати його цінність. Вони не обов’язкові але мають і свої плюси. Наприклад, в протеїні від Genius Nutrition iWhey додатково додали порцію креатину, тож отримуємо цілий комплекс для набору маси. Також тут є окремо додані вітаміни та мінерали і харчові ензими, це дійсно хороше доповнення в протеїні, особливо для тих, в кого є проблеми з засвоєнням молочки.

5. Смак

Переходимо до смаку протеїну, це питання суб’єктивне. Особисто ми за десятки років роботи зі спортивним харчуванням з впевненістю можемо сказати, що як бюджетний, так і найдорожчий протеїн може бути смачним. Комусь взагалі смак може бути по цимбалам, головне заливати в себе білок. Але ми вважаємо, що від їжі теж треба отримувати задоволення. Як вже казали, смак протеїну може залежати від сироватки, смакових наповнювачів і технолога, який все це об’єднував. Саме його дають задачу розробити рецепт, наприклад, зробити більш прісним протеїн, більш солодким або просто зробити з тих компонентів, що є в наявності. По смаку кожному своє, не думайте, що найдорожчий протеїн буде найсмачнішим, це не правда. Звичайно трапляються відверто не смачні протеїни, проте ми після дегустації в нашому магазині такі варіанти прибираємо з полиць.

6. Розмішуваність

Це дійсно важливий фактор. Впливає на зручність прийому і на смак. Буває таке, що ти змішуєш протеїн 10 хвилин, а потім все одно відчуваєш піщинки у роті або грудки протеїну все ще плавають на поверхні і не розчинилися. А є протеїни, які розчинюються за лічені секунди, навіть в чашці. На це впливає виробник, наскільки правильно підібрав компоненти, щоб вони змогли розмішатися.
Ще одна проблема, яку можна зустріти, це утворення великої кількості піни. Це теж незручно вживати, використовують речовини для піногасіння, проте зі звичайної упаковки протеїну по компонентам ніяк не зрозумієш наскільки він розмішується.

7. Бренд

Ні для кого не секрет, що велику частину вартості ми платимо бренду. Це заробіток компанії, витрати на виробництво, контроль якості та просування товару. В цьому немає нічого поганого, так влаштований світ. Кожен сам обирає чи варто довіритися репутації бренду, чи обрати щось простіше та дешевше і можливо не гірше.
На що впливає бренд? Наша суб’єктивна думка. Бренди мають вище ризики, а тому краще контролюють всі процеси виробництва. Маленькі компанії несуть не таку велику відповідальність, можуть раптово закритись, переїхати в інший офіс, якщо десь накосячили. Тим не менше, навіть компанії гіганти і їх маркетологи можуть легально хитрувати зі складом.

8. Ефективність

Найцікавіше – ефективність протеїну. За роки нашої роботи довелось наслухатись багато різних історій, від того, що когось «розпирає» від Gold Standard, а хтось прогресує від недорогого польського протеїну. Об’єктивно оцінити працює протеїн чи ні дуже важко. Насамперед це їжа, білок, частина харчування, а кожен організм індивідуальний, різний спосіб життя та різні тренування.
Можемо дати кілька порад, як обрати дійсно робочий протеїн. По-перше – засвоєння. Якщо немає здуття одразу після порції протеїну, значить протеїн добре очистили і він добре засвоїться. Важко точно сказати чи відновлюються м’язи після випитого коктейлю протеїну чи ні. Все, що в ваших силах – приймати від 20 г протеїну за раз, щоб створити процеси синтезу білку в м’язах. Це те, що рекомендується з дослідів, а далі все залежить від основного харчування і тренувань, а не протеїну.

В складі протеїнової суміші має бути не менше 70% білку і основні компоненти – це сироватковий протеїн, яєчний протеїн чи м’ясний.
Може бути комплекс відразу з усіх джерел, так ви отримуєте різні амінокислоти і це особливо важливо при одноманітному харчуванні. Також обирайте не найдорожчий, а з правильним складом, щоб ви його могли приймати регулярно. Чайна ложечка преміального протеїну не буде ефективніша, ніж повноцінна порція доступного варіанту.
Важливо сказати, що протеїн не має бути в основі ваших пріоритетів, якщо ви розвиваєте своє тіло. Це лише інструмент, а не основний гравець. Якщо це дійсно білок з хорошого джерела, якісно очищений, а не якась мука в банці, то він точно буде працювати.