Поговоримо про те, які спортивні добавки не можна поєднувати і пити одночасно. Наприклад, часто запитують, чи можна пити протеїн разом з ВСАА або креатин з кофеїном. Тому, ці пару коротких порад допоможуть заощадити вам гроші та використовувати добавки максимально ефективно.


Передтренувальні комплекси + жироспалювачі
Ці добавки не можна приймати одночасно. Передтренникимістять комплекс інгредієнтів, які дозволяють підбадьорити організм, підвищує реакцію, увагу і витривалість. Основними інгредієнтами хороших предтренників є стимулятори нервової системи – кофеїн, гуарана, синефрін, ефедрин та інші. Саме тому серце більше навантажується і може підвищуватись тиск. Залежно від складу, у передтреннику може бути 150-400 мг кофеїну, а це досить велика порція.
Що стосується жироспалювачів, то в принципі половина складу дуже часто схожа з передтренувальнимикомплексами.

Це знову ж таки стимулятори нервової системи, дуже часто входить до складу кофеїн для того, щоб прискорювати обмін речовин, змушувати організм витрачати більше калорій за рахунок спалювання власних жирів. І щодо порції стимуляторів, то там анітрохи не менше дозування, ніж у предтренників. Жироспалювачіякоюсь мірою теж є енергетиками, їх є сенс випивати перед тренуванням, вони дають більше енергії для тренувань та витривалості. Так як якщо ви на схудненні, то, напевно, у вас дефіцит калорій і енергії не вистачає, а з жироспалювачем можна пропотіти набагато ефективніше.

Тому, якщо ви скомбінуєте і вип'єте і предтренник, і жироспалювач одночасно, то дасте подвійне навантаження на організм. А взагалі жироспалювачі і передтренники не варто недооцінювати, деяких і від однієї порції може трусити і підвищуватися тиск, тому навіщо мучити організм і отримувати 300 мг кофеїну з жироспалювача і 400 мг від предтренника не зрозуміло. Ефективність тренування від прийому такого комплексу точно не збільшиться. Тому, п'ємо ці добавки окремо, а краще визначтеся з цілями, якщо ви підвищуєте силові показники, то можна іноді використовувати предтренник, якщо зараз період схуднення, то жироспалювач.
 

Гейнер + жироспалювач
З одного боку начебто все очевидно, якщо хочемо набирати масу, ми повинні споживати більше калорій, ніж витрачаємо за день і якщо худнемо, потрібно створювати дефіцит, щоб організм використовував для енергії власні жири. Тому, гейнер використовується лише як засіб отримання додаткових калорій, як додатковий прийом їжі. А жироспалювач прискорює обмін речовин та збільшує витрату калорій. Тому очевидно, що це дві протилежні цілі, використовуються різні дієти, різні тренування, відповідно різні добавки.
Звичайно, ці добавки можна використовувати і одночасно, але ефекту буде дуже мало, і ви просто витратите гроші даремно. Загалом, визначтеся з цілями.
 

Протеїн + гейнер
Якщо у вас взагалі виникло це питання, то, швидше за все, ви не до кінця зрозуміли, в чому між ними різниця. Протеїн – це лише білок, очищений від вуглеводів та жирів. Гейнер - це суміш вуглеводів, білків і жирів, такий собі замінник харчування з великою кількістю калорій. Чіткого поділу немає, що протеїн це виключно для м'язів або схуднення, а гейнер для набору маси. Це лише добавки, які допомагають скоригувати раціон, але з різним складом. Харчування - це найважливіша частина прогресу, тому ви повинні хоча б приблизно розуміти, скільки вуглеводів, білків і жирів ви споживаєте за день. І вже за потребою використовувати добавки, причому протеїн та гейнер можна комбінувати.

Наприклад, протеїн ви п'єте виключно у дні відпочинку, тому що енерговитрати маленькі, а коли день тренувань ви можете використовувати гейнер, тому що на тренуванні ви напевно добре потренувалися та витратили більше енергії. Або інший варіант – гейнер можна використати вранці, замість сніданку, а вже після тренування випити протеїн. Тому гейнер і протеїн можна комбінувати.
 

ВСАА + протеїн
Чи можна пити разом ВСАА та протеїн? Відповідь так, можна, але це безглуздо. Ще раз повторимо, з хорошого сироваткового протеїну, яєчного або м'ясного ви отримуєте хорошу порцію ВСАА. В результаті перетравлення білка ви отримуєте набір амінокислот і, зокрема, ВСАА. Тому, якщо ви до протеїну ще зверху додасте 5 або 10 г ВСАА, ефективності це не додасть.

ВСАА можна використовувати окремо перед тренуванням або під час самого тренування, щоб отримати невеликий ефект у підвищенні витривалості та захисту м'язів від руйнування. Протеїн можна випити вже через 30 хвилин після тренування для відновлення. В іншому ВСАА переоцінюють. Тому ВСАА і протеїн в одному коктейлі одночасно пити безглуздо.
 

Креатин + карнітин
Багато хто вважає, що оскільки креатин частіше використовується для набору м'язової маси, а карнітин для прискорення схуднення, це протилежні добавки і використовувати разом не можна. Але насправді дія добавок не суперечить одна одній. Креатин дає силову витривалість, підвищує силові показники, допомагає набирати м'язову масу.
Карнітин при правильному використанні прискорює транспорт жирів до місця розщеплення і тим самим дає більше енергії. Тому якщо ваша мета набирати м'язову масу і при цьому з мінімальною кількістю зайвого жиру, то креатин можна доповнити карнітином. Плюс буде користь для серця, єдина умова, що карнітин краще працює, коли є аеробне навантаження, тобто кардіо.

Другий варіант, коли ми говоримо про схуднення, карнітинможна доповнити креатином. Він дасть більше енергії, особливо це відчуватиметься, якщо ви використовуєте якісь жорсткі дієти, у вас мало калорій, тренуватися важко, витривалість падає, а креатин дасть вам енергетичний бонус. Єдиний мінус, якщо ви хочете бути сухим, то, швидше за все, у вас не вийде, тому що креатин затримує воду.
 

Креатин + кофеїн
Це питання мало вивчене, деякі стверджують, що кофеїн перешкоджає засвоєнню креатину, тому їх пити одночасно не можна. Хтось каже, що кофеїн – це діуретик, що виводить воду з організму, а креатин навпаки має затримувати воду, тому вони теж не сумісні. Але, як показує практика, синергетичний ефект від прийому двох добавок буде набагато вищим, ніж приймаючи одну з них. Мало того, креатин з кофеїном часто спільно використовуються в передтренувальних комплексах і нічого страшного, все працює. А взагалі, креатин найбільшу ефективність показує при накопиченні, тобто його потрібно пропити кілька тижнів і коли він накопичиться, він дає максимум результату. Тому, якщо вас лякає ця несумісність, і ви не хочете запивати кавою креатин, то просто розділіть ці прийоми - креатин пийте вранці, а кава перед тренуванням і нічого страшного не трапиться.

У спортивному харчуванні немає кардинально несумісних добавок, при прийомі яких ви можете отримати якісь побічні ефекти або серйозну несумісність. Єдине, не поєднуйте жироспалювачі з предтренниками, такі великі порції стимуляторів точно не підуть вам на користь. А з іншими добавками можна складати пазл по-різному, головне розуміти, як і що працює, і не переоцінювати їхню дію.