Сьогодні буде смачний і корисний випуск, адже розберемо найцікавіші питання про спортивні батончики. В чому особливість таких батончиків? Чи підходять вони для схуднення? Якщо вони дієтичні, то чому солодкі? Який склад корисний, а яких інгредієнтів варто уникати? Ну і звичайно, розпакуємо та продегустуємо разом з вами. 


Що таке спортивний батончик? В чому його особливість?
З назви зрозуміло, що в основному його використовують спортсмени, через потрібні нутрієнти у складі. Вони дійсно є більш корисною альтернативою солодощам і перекусам. Саме виробництво батончиків не відрізняється від звичних нам снікерсів, може бути вироблено навіть на тих же заводах і виробничих лініях. Вся різниця тільки в БЖВ та інгредієнтах. Тут краще підібрані компоненти, при чому не просто смак в пріоритеті, а користь. Якщо говорити про основні відмінності, то це більше білку та менше цукру. Буває додатково у складі карнітин, вітаміни чи кофеїн але це вже не обов’язково.


Які є види батончиків? Яка між ними різниця?
Чим же відрізняється спортивний батончик від протеїнового? Це умовні назви, з таким же успіхом батончик може бути туристичним чи ще якимось. В них може буди різний склад відповідно до призначення. Більшість з них мають хорошу порцію білку 10-20 г, це як альтернатива протеїновому коктейлю. Якщо подивитись склад звичайного снікерсу, то білку там буде до 5 г і то випадково, та і користі від такого перекусу майже немає. 


Також серед усього виділяються і дієтичні батончики з низьким вмістом цукру або його відсутністю. Вони підходять тим, хто слідкує за калоріями і все одно хочеться солоденького. Важливий нюанс – часто на батончиках пишуть «без додавання цукру», це добре але і розуміти це треба правильно. Окремого цукру у вигляді кристаликів туди не насипали, проте натуральні цукри з сироваткового протеїну, какао чи фруктів все ж можуть залишатися і це нормально, до речі так само пишуть на йогуртах.
Ще один підвид батончиків – це калорійні батончики, зазвичай у них в складі швидкі вуглеводи, як паливо для вашого активного дня. Тому не лінуйтеся заглянути у склад перед тим, як купити те, що вам дійсно потрібно.


Чому батончики дієтичні, але все одно солодкі? Чи дійсно в них немає цукру?
По-перше, не тільки цукор дає солодкий смак, а і інші вуглеводи. По-друге, зараз дуже велика кількість підсолоджувачів і різноманіття просто вражає. Підсолоджувачі доведено безпечні, найчастіше зустрічається сукралоза, натуральна стевія чи інші вуглеводи, клітковина, які теж дають солодкість. Тому заміна протеїновими батончиками солодощів може дійсно зменшити загальну кількість калорій, які ви їсте.


Які вуглеводи в батончиках будуть найкращим варіантом?
Зараз все частіше почали додавати в батончики ізомальтулозу, фруктоолігосахариди, це клітковина, вона натуральна, зустрічається навіть у фруктах. Для травлення також несе користь, є пребіотиком і живить корисні бактерії. До таких хороших вуглеводів у складі можна віднести групу поліоли, усі назви мають низький глікемічний індекс і це дійсно краще, що поки можна придумати в батончиках.


Давайте покажемо приклад на українському батончику FitWin Coco Caramel – цей батончик без протеїну, проте дуже смачний і без цукру. У складі тільки харчова клітковина, ізомальтоолігосахарид та полідекстроза, в такому батончику усього отримуємо 1 г цукру. Але його особливість в тому, що 22% складу – це кокосова стружка. У них є 5 різних смаків – ананас, шоколад, морозиво, трюфель, мигдаль, але в основі усіх кокос всередині. Тому калорій з такого батончику отримуємо набагато менше, а смакує дійсно круто.


А що по жирам у батончиках? Чи є шкідливі?
Чому взагалі без них обійтись не можна? Тому що вони дають приємну структуру і подовжують строк придатності, без них сам по собі білок зробити приємним і придатним до споживання дуже важко. У батончиках жири – це через шоколадну глазур, какао і іноді додають рослинні жири для смаку. Найчастіше людей в кондитерських продуктах чи батончиках цікавить саме пальмовий жир, сам по собі він не є шкідливим в розумних кількостях, і в батончиках якщо і є, то не багато.
Варто уникати лише гідрогенізовану, перероблену пальмову олію чи кокосу, які вже є трансжирами і втрачають свою біологічну цінність і користь. 
Візьмемо дуже популярний український батончик Monsters, ту написано, що у складі глазурі є жир рослинний – це олія пальма ядрова та її фракції повністю гідрогенізовані, рафіновані. Тут ніби загалом і не багато жирів, проте все одно це не кращий компонент.


У батончику GO ON Protein 33% навіть зробили акцент – жир рослинний, пальмовий, не гідрогенізований і це окей.Ще один український батончик Sporter Zero One – тут просто написано кокосовий жир, маємо надію, що він не гідрогенізований, тобто не трансжири. 
Тому, коли обираєте батончик не варто лякатися пальмової чи кокосової олії у складі, головне щоб вони були не гідрогенізовані. Крім того, зараз по світу забороняють чи дуже обмежують продукти, які містять трансжири, зобов’язують писати великими літерами позначку, що містять такий компонент.


Чи можуть такі батончики допомогти при схудненні?
Почнемо з того, що вони ніяк не жироспалюючі і немає спеціальних батончиків для схуднення. Уся користь таких батончиків на дієті – це щоб перебити потяг до солодкого, з’їсти менше калорій, ніж могли б з’їсти та додаткова порція білку, яка теж потрібна на сушці. Але все ж, майте на увазі, що батончик без цукру, проте з білком це все одно не просто повітря, певну кількість калорій ви отримуєте і це теж треба враховувати. За рахунок правильних компонентів, клтіковини, хорошої порції білку батончик буде краще насичувати і пригнічувати апетит. Тому, як інструмент, що допомагає триматися на дієті і не зриватися, можна використовувати.


Скільки білку має бути в протеїновому батончику?
По-перше, залежить від розміру батончику, є по 40-50 г батончик, а є по 80-100 г батончики. В середньому добре, якщо це повноцінна порція +/- 20 г білку. А ще треба звертати увагу на те, з чого цей білок, найкраще – це сироватковий (whey) протеїн, молочний білок, також непогано казеїн. Колаген бідний на амінокислоти, соєвий краще, проте не дуже позитивно впливає на смакові якості батончику. По користі і якості білку тут все схоже, як і з вибором протеїнового коктейлю.


Чи можна такими батончиками замінювати їжу? Як і скільки їх вживати?
Такий батончик не може замінювати вам їжу, крім якихось екстремальних ситуацій, наприклад коли немає можливості приготувати їжу. Але жити виключно на них не можна, треба прагнути до правильного раціону, це лише перекус. Хоча якщо хтось постійно звик брати на касі якісь снікерси або інші шоколадки, то вже краще протеїновий батончик. Особливих порад по прийому батончиків немає, 1-2 на день вживайте між прийомами їжі. До речі, якщо після обіду пройшло багато часу, а в вечері у вас тренування, то батончик навіть вуглеводний стане в нагоді.


Чи є якісь натуральні батончики? Чи можна його зробити самостійно вдома?
Звичайно є батончики під будь-які вподобання, навіть якщо ви веганський збоченець. Є злакові, є з повністю натуральних компонентів, наприклад горіхів чи сухофруктів. Одні з популярних зараз – українські батончики FIZI, тут дійсно класний склад, у них є великий вибір смаків, вони можуть бути багатошарові, також є з додаванням протеїну (горохового), вся продукція веганська, без лактози та глютену. Але хочемо занотувати, що не вартогнатися виключно за трендами і треба аналізувати свій раціон і те, що ви їсте. Адже дехто відмовляється від таких протеїнових батончиків, бо там є якийсь не такий підсолоджувач і ліпить дома зі своїй продуктів, фініків, бананів, горіхів собі батони. І радіє який корисний батончик зробив, їсть по три рази на день. До натуральності немає ніяких питань, проте зважайте, що там дуже багато калорій, в тому числі зі швидких вуглеводів.


Які протеїнові батончики найпопулярніші?
Важке питання, бо їх дійсно є дуже багато і кожному подобається своє. На сьогодні одні з найпопулярніших – це батончики GO ON Protein 33%. Вони виграють своїм крутим складом, немає до чого придертись, правильні вуглеводи, харчові волокна, 16 г білку на батончик і смак помірно солодкий.

Ще дуже популярні великі ситні батончики по 85 г кожен – Excelent від Nutrend та Exclusive від Amix. По суті вони як близнюки. Це дуже великий і ситний перекус, при чому має 24 г цукру на один батончик. Вони дуже популярні, їх багато купують, смаків більше 10 у кожного і вони дуже смачні. Якщо у вашому житті багато спорту, активності, ви багато спалюєте калорій, то вони вам підійдуть. Всі смаки мають шоколадну глазур і по консистенції дуже приємні. 

Є і український конкурент – батончик Monsters. Перевага в тому, що він теж калорійний, ситний і містить найбільшу кількість білку 28 г на батончик. Кусається дуже м’яко і навіть зустрічаються шматочки фруктів, є також і в білому шоколаді. Ну і вартість цього батончика дійсно дає його змогу конкурувати з імпортними аналогами.
Ще одні батончики, які тільки з’явилися на ринку і вже відразу в топі продажів – українські Fit Win. Це дієтичний батончик, має 19 г клітковини, 20 г якісного білку і всього 1 г цукру. Хороший склад і без зайвого. Він трохи твердіший, ніж GO ON але і білку тут більше.

Sporter Zero One – ще один український батончик, дієтичний з низьким вмістом цукру. У них є 5 смаків по 50 г, та цукерки по 15 г. На батончик отримуємо 16 г білку, менше 1 г цукру, трохи клітковини, всього 148 ккал. В якості вуглеводів використовується ізомальтоолігосахарид і це добре, проте білок тут сироватковий, колаген і соєвий, тобто другий і третій не такі вже й корисні.

BioTechUSA Zero Bar -це одні з перших, хто зробив саме дієтичні батончики без цукру. І тут ніби і склад більш-менш не поганий, з білку тут додали яєчний білок, казеїн, трохи соєвого, проте по смаку в порівнянні з усіма іншими значно програє і ще й твердіший.
Не топовий по продажах але для різноманіття покажемо батончик від MyProtein, він йде багатошаровий. Тут велика кількість компонентів у складі, самі інгредієнти не найкращі але й без червоних прапорців. З одного батончику отримуємо майже 2 г цукру, 16 г білку включно з колагеном, що так собі, загалом 206 ккал.

Батончиками снеки не обмежуються, тобто можуть бути у вигляді печива з протеїном, наприклад від GO ON, де маємо 11 г білку чи від MyProtein з веганським білком. Також можуть бути протеїнові вафлі. А також аналог M&M`s з протеїном від Sporter Bilok Dots, в одному пакетику 45 г отримуємо 9 г сироваткового білку. Тут немає цукру і використовуються ізомальтосахариди.

Якщо у вас стоїть вибір перехопити щось шкідливе з фаст-фуду, то краще обрати щось з протеїнових батончиків, однозначно користі з нього ви отримаєте більше. Такі спортивні батончики – це корисна альтернатива смаколикам, за умови, що ви вмієте аналізувати їх склад і сподіваємось ми вам в цьому допомогли.