У чому різниця між БАДами – харчовими добавками та лікарськими добавками з аптеки? Деякі кажуть, що якщо БАДи не проходять суворої сертифікації, ліцензування та перевірки, то вони марні. Чи так це? Давайте розберемося, що таке БАДи, яке їхнє призначення і чим вони відрізняються від ліків. І чому помиляються ті, хто думають, що омега 3 з аптеки більш якісна та лікувальна.


Що таке ліки?
Для початку давайте розберемося, що таке ліки – це препарат, головне завдання якого позбавити та усунути симптоми хвороби. Тут є спеціальний хімічний склад, розроблений у лабораторіях із суворими дозуваннями. Лікарські засоби обов'язково проходять суворі клінічні дослідження, щоб дізнатися, як вони впливають на організм, які можливі побічні ефекти та найголовніше ефективність. Тому виходить дуже довгий і складний шлях від винаходу ліків і до виходу його на полиці аптек. Мало того, оскільки до складу входять сильнодіючі речовини, ліки можуть продаватися тільки за ліцензією в аптеках.


Що таке БАДи?
БАДи – біологічно активні добавки чи харчові добавки. Їх ділять на кілька груп, назви яких необов'язково запам'ятовувати. Перша – нутрицевтики, це поживні речовини, які ми отримуємо з їжі, наприклад, вітаміни, мінерали, амінокислоти тощо. Далі парафармацевтики – сюди відносять екстракти, рослини та інші речовини, які підтримують функції організму і вже мають якісь ефекти. Тут складніші склади і сюди можна зарахувати, наприклад, гінклобілоба, ашваганду. І третя група – це пробіотики, добавки, що нормалізують мікрофлору кишечника.


Все те, що є в БАДах, це, по суті, ми отримуємо з їжі. Якщо виділити відмінні риси, то до складу БАДів входять тільки природні компоненти, вони нічого не лікують і не повинні, для продажу БАДів не потрібна ліцензія, вони можуть продаватися в магазинах спортивного харчування та супермаркетах. Також треба сказати, що БАДи не дають якогось миттєвого ефекту, а скоріше оздоровчий та профілактичний. Навіть на самих упаковках зазначають загальні ефекти. Наприклад, на упаковці гіалуроновоїкислоти написано, що важливо для змазки в суглобах, на комплексі адаптогенів зазначено, що вони підтримують стійкість до стресів, на мультивітамінах просто написано, що це харчова добавка.
А тепер переходимо до того, до чого можна причепитися. БАДи не проходять такої суворої процедури досліджень, як ліки, немає клінічних досліджень. Але, незважаючи на це, вони таки мають бути безпечними для здоров'я людини.
 

Що виходить, якщо немає такого суворого контролю, як у ліків, то БАДи марні?

Давайте по порядку. Головне завдання ліків – лікувати, вони виконують свою функцію. Головне завдання БАДів – забезпечити організм усім необхідним для нормального функціонування всіх систем, органів тощо, та забезпечити довголіття. А це означає, що якщо за допомогою БАДів можна закрити якісь дефіцити та прогалини в харчуванні та оздоровитись, то БАДивиконують свою функцію.

Ті ж вітаміни та мінерали не можуть бути ліками, але ніхто не може сказати, що вони марні. Без вітамінів випадає волосся, ламаються нігті, без магнію страждає нервова система. Багато добавок просто підвищують настрій, допомагають боротися зі стресом, позитивно впливають на емоційний стан.


Важливо відзначити, що через те, що БАДи набагато простіше випустити, у них немає суворих процедур, як у ліків, деякі недобросовісні виробники цим користуються і випускають фуфломіцини, тобто ліки з недоведеною ефективністю.
Які ще є відмінності між БАДами та ліками? Ліки виробляються зі штучних хімічних речовин, а БАДизазвичай із природних компонентів. Ліки потрібно пити курсами, тільки під час хвороби для позбавлення від симптомів, БАДи можна пити як курсами, так і на постійній основі, що залежить від добавки.


Що стосується якості, то деякі кажуть, що, наприклад, омегу 3 потрібно брати тільки в аптеці, тому що вона там якісніша і сертифікованіша. Так ось, омега 3 - це харчова добавка і ніколи не була і не буде ліками, вона нічого не лікує. Наприклад, якщо ви недоїдаєте рибу, можливийдефіцит корисних жирів в організмі, порушується баланс і призводить до порушень систем організму. Звідси і користь в омега 3 в такій добавці, ви зможете доповнити свій раціон. А в аптеках є просто окрема шафа, на яку мало хто звертає увагу, з написом БАДи або харчові добавки, це не ліки. І там стоять ті самі вітаміни, омега та інші добавки, які є в магазинах спортивного харчування.


Ще раз хочемо відзначити, що ліки та БАДи мають різне призначення. Ліки повинні лікувати, у складі мають сильнодіючі хімічні речовини, які повинні швидко позбавляти вас симптомів хвороби. БАДи допомагають збагатити раціон і повернути всі системи організму в норму, мають м'яку дію і містять у собі природні компоненти. Більшість таких добавок дійсно корисні, допомагають бути в тонусі та призводять до довголіття. Найголовніше – це стежити за своїм способом життя і не думати, що якісь добавки можуть приховати усі ваші косяки. А ще включайте критичне мислення, аналізуйте та вивчайте кілька джерел.