Коли активно займаєшся спортом, то хочеться швидшого відновлення, кращого прогресу і задумуєшся про покупку спортивно-мінерального комплексу. Мабуть перше, що тобі порадять – це Opti-men. Але чи дійсно це топовий комплекс? І наскільки він ефективний? Останнім часом через перебої поставок виникає все більше запитань, чи не підробка це, бо банки трохи відрізняються. Але коли пояснюєш, що можливо це не з США, а європейська версія, то це взагалі шокує людей. Отож, давайте розберемось які версії Opti-men існують, чим вони відрізняються, чи є підробка і які спортивні вітаміни краще обрати.

Чому Opti-men популярний?

Компанія Optimum Nutrition існує давно і одна з перших, хто зробила дійсно дуже потужний комплекс з великими дозуванням, який призначений для спортсменів. Цей склад спеціально збалансований, щоб покривати всі потреби при великих навантаженнях. Інші компанії трохи відставали в цьому плані. Але конкуренція не стоїть на місці і за десяток років з’явилося дуже багато варіантів альтернатив, які можуть бути навіть краще за ці вітаміни. Проте компанія позиції не здає, добре рекламуються і все ще на плаву.
Optimum Nutrition який продавався в Україні привозився з США але зараз є проблеми з логістикою і не відомо коли це все вирішиться. В магазинах почали з’являтися дещо інші банки Opti-men з іншою етикеткою та іншим складом і люди почали панікувати, невже так швидко почали з’являтись підробки? Але правда інша.

Компанія Optimum Nutrition настільки величезна, що може дозволити собі мати декілька виробництв. Перше і основне виробництво – США, звідти і надходила продукція в Україну. Також є офіційне виробництво в Ірландії, яке спрямоване на ринок Європи. А ще, навіть Індія, виявляється там теж дуже полюбляють протеїни. Всі ці виробництва офіційні, оригінальні та якісні. Можна зайти на сайт Optimum Nutrition і переконатись в цьому. Враховуючи, що це взагалі різні материки, то не дивно, що упаковка і склад можуть дещо відрізнятись і це нормально.

Декілька порад, як відрізнити європейську версію від версії з США. Не звертайте увагу на те, що банки можуть бути різного розміру, бо вони йдуть на різну кількість таблеток. Передня етикетка дуже схожа, а на зворотній стороні, там де склад і інгредієнти відрізняються, проте це можна помітити тільки якщо тримати їх поруч. На банці з США написано, що виготовлено в США і так само європейська версія – виготовлено в Ірландії. Ще одна суттєва відмінність – це у європейської версії є довга інструкція на 6 сторінок (це переклади різними мовами), так як того потребує європейське законодавство.

Багато хто, щоб перевірити оригінальність продукту шукає кругленьку наклейку з кодом і цей код можна ввести на сайті Optimum Nutrition і перевірити на оригінальність. Проте ми вже розповідали, що це абсолютно безглузда ідея, бо цю наклейку можна наклеїти куди завгодно. Такі стікери клеїли виключно для країн Східної Європи. В самій же Європі або Америці про них навіть не здогадуються. Підтвердження цієї інформації можна знайти на офіційному сайті Optimum Nutrition.
Хочемо наголосити, що упаковка, дизайн, шрифт, колір не завжди на 100% є підтвердженням оригінальності. Щоб не натрапити на підробку купуйте тільки в офіційних нормальних магазинах. Інакше можна зловити небезпечну продукцію з невідомо чим всередині, а інколи навіть з підробленими строками придатності.

З упаковкою розібралися але нам цікавіше те, що всередині, тому що Європа і США дійсно відрізняються по своєму складу та дозуванню. Через вимоги європейського законодавства, інших стандартів та сертифікацій європейський Opti-men стає вже не таким цікавим. Для зручності порівняння зробимо таблицю, де розписано усі компоненти, дозування та денну норму у відсотках (дивись у відео). Нагадаємо, що ці відсотки означають середньодобову норму для звичайної середньостатистичної людини, причому цю норму кожен регіон визначає сам для себе, тому що умови проживання та населення різні. По складу, з обох комплексів ми отримуємо всі вітаміни і мінерали необхідні організму, проте в різній кількості. По усім вітамінам європейська версія значно програє. Чому це не ок? Тому що ми звикли, що Opti-men – це спортивні дозування для спортсменів, які серйозно займаються спортом, треба багато ресурсів щоб відновлюватись. А те, що пропонують нам в європейській версії більше схоже на звичайні щоденні дозування. По вітамінам групи В взагалі дуже сильна різниця, а це фундамент у спорті. Потреба в них дуже зростає, коли ви серйозно тренуєтесь, вони впливають на обмін речовин, на нервову систему та геть на усі процеси. Наприклад, вітамін В1 регулює обмін вуглеводів та жирів, а це забезпечення вас енергією, також впливає на синтез білку, інші впливають на засвоєння поживних речовин, утворення нових клітин.

По мінералам та мікроелементам в європейській версії трошки більше кальцію, хоча це взагалі не суттєво. Також у складі є 1г амінокислот, є в обох версіях, проте раціон білком він ніяк не збагатить, хоча допоможе у засвоєнні цих всіх інгредієнтів. 
Далі група додаткових інгредієнтів, які впливають на тонус та покращення чоловічого здоров’я. У США це загалом 150 мг великої кількості різних травок. Загальна порція не така вже і велика, проте для скудного раціону точно плюс. У Європі взагалі чомусь прибрали цю групу інгредієнтів.

Далі по компонентам ензими для травлення. У США – 50 мг, у Європі знову немає. Це корисно, якщо ви активно набираєте масу і змушені з’їдати велику кількість їжі.
По складу це ще не все. Комплекс збагатили антиоксидантами, які захищають клітини від окиснення, вільних радикалів, які виникають після навантажень. Також ці компоненти зміцнюють роботу серцево-судинної системи, попереджують процеси старіння і сприяють активному довголіттю. Набір компонентів дещо різний у двох компонентів. В Європі зробили акцент на натуральні рослинні екстракти (зелений чай, імбир, екстракт оливи).

Кому яка версія краще підійде?

Європа – збалансований склад, якщо розглядати як звичайні щоденні вітаміни. Акценту на чоловічі особливості чи здоров’я тут дуже мало. Такий варіант підійде середньостатистичному чоловіку. Також тим, хто раніше купував потужну американську версію, проте пив не повне дозування (3 таблетки), а одну таблетку. На сьогодні вартість європейської версії дешевша.
США – спортивні дозування, як того і очікували. Основна їх цінність – це вітаміни групи В. У цих вітамін є своя цільова аудиторія і всім гнатися за великими спортивними дозуваннями не потрібно. Треба підбирати індивідуально під свої потреби та спосіб життя.

Opti-men – це вже не топовий комплекс, якщо порівнювати з конкурентами. Якщо глянути на мінерали, то по дозуванню могло б бути і більше, як для спортсменів. Крім того, форми мінералів тут використовуються найдешевші. А різниця в засвоєнні різних форм мінералів може бути в кілька разів.
Незважаючи на деякі мінуси Opti-men через таку обширну кількість інгредієнтів все ж добре збагачує раціон, особливо відчувається якщо у вас дійсно є дефіцит якихось елементів.