Нарешті щось новеньке від іменитого бренду Universal. Це американський бренд «динозавр», колись давно випустив легендарні продукти – Animal Pak, Animal Flex з великими дозуваннями, спеціально для спортсменів. Компанія по ефективності задала таку високу планку, що свої продукти майже не розвивала і ось зараз створила нову лінійку, яка вже більш адаптована до звичайних любителів спорту – це добавки, що називають Wellness. Серед новинок – комплекс для чоловіків, комплекс для жінок, комплекс для мобільності та здоров’я суглобів, також є заспокійливий анти-стрес комплекс, новий креатин, добавка для підвищення тестостерону. Усе це інтригує, тому давайте разом дізнаємось чи вдалось компанії Universal вчергове створити прорив, проаналізуємо склад на сучасність і користь.


Компанія Universal і їх підбренд Animal працює з 1977 року, була одна з перших в спортивному харчуванні. З того часу довго була поза конкуренцією через свої унікальні продукти, добавки вирізнялися реально великими дозуваннями, тому що призначалися для спортсменів. Хоча такий продукт, як Animal Flex полюбили не тільки спортсмени, тому що він дійсно допомагав відновлювати суглоби тим, в кого є проблеми. Ще унікальний в тому, що компанія пропонувала такий комплекс «все в одному», в одній банці є пакетики і в кожному пакетику жменя пігулок з різним складом. Пізніше зробили порошкову версію зі смаком для тих, в кого є проблеми з ковтанням пігулок.
А зараз перейдемо до детального огляду новинок, при чому не будемо розбирати кожний інгредієнт, що і як працює, розглянемо тільки доцільність складу та дозування, щоб зекономити час. 

Clear Whey Isolate Protein
Чистий протеїн без зайвого, максимально рідкий і більше по своїй консистенції нагадує амінокислоти аніж протеїн. У складі має 80% білку, це добре, 20 г на одну порцію, 0 г жирів і 0 г цукру. З однієї сторони, це цікавий і унікальний продукт, особливо для тих, кому набрид присмак молока зі звичайних сироваткових протеїнів, тут такого присмаку взагалі не відчувається, це скоріше схоже на сік чи якийсь напій. Засвоюється легше, ніж звичайний протеїн. З іншої сторони, на нашу думку, це трендова історія з цими Clearпротеїнами, хвиля почалася ще кілька років тому і кожен виробник почав додавати таку продукцію в свій асортимент. Не знаємо як за кордоном але в нас така продукція не заходить взагалі. Припускаємо кілька на те причин. Для нас цей продукт не зовсім зрозумілий, звичайний сироватковий протеїн більш густий, тягучий і дає ситість, багато хто вживає протеїн як перекус, а Clear максимально легкий і засвоєння майже не відчутно. Також вартість, адже Clearдорожчий у півтора-два рази, ніж навіть хороший ізолят без лактози. З цього складу отримуємо таку саму користь, ті самі амінокислоти, як і зі звичайного протеїну. Виходить, що суттєвих переваг немає, крім того, що можна побавити себе альтернативними і не звичними смаками. 

Комплекс TNT 
Це бустер тестостерону, який призначений щоб взірвативашу чоловічу силу. Тут курс пакетиків на 30 днів. Компоненти поділені за призначенням – для чоловічого здоров’я і тестостерону, для здоров’я простати, адаптогени і анти-стрес, для ерекції. Впевнено можемо сказати, що компоненти тут зрозумілі і в хороших дозуваннях. Нарахували 12 різних натуральних рослинних компонентів (джек, трібулус, мака, фенугрик і тд). Що стосується загалом тестостерону, то невеликі покращення можуть бути і більш відчутно це саме тоді, коли низький рівень тестостерону. Якщо порівняти зі схожими комплексами компанії Animal – це Stak і Test, то по складу вони все ж відрізняються і цей варіант більше для чоловічого здоров’я, покращення лібідо, ніж про анаболізм і ріст м’язів, і тут акцент саме на натуральні компоненти. По вартості буде обходитись трохи більше 100 грн на день, проте враховуючи такий спектр добавок, що сюди помістили, можливо відновлення чоловічої сили того варте.

Power Balance
Цього разу випустили щось подібне і для здоров’я жінок. Тут приділили увагу анти-стресу для жінок – ашваганда, кола, елеутерокок.
Чесно кажучи, хотілося би бачити більше компонентів, наприклад звичайний і ефективний магній, бо нервова система жінок – це дуже важливо для загального самопочуття. Щодо гормональної підтримки в цю групу додали особливу речовину DIM під назвою індол, вона може комплексно впливати на жіночий організм. Тут же кальцій D-глюкарат, в особливій формі, вони призначені для регулювання рівня естрогену та позитивного впливу на здоров’я шийки матки, молочних залоз. Нажаль, це ще не дуже досліджені добавки, тому можна опиратись тільки на позитивні відгуки. Трохи дивним у цьому складі є окремий комплекс для суглобів, при тому, що сюди помістили основні компоненти – це колаген 2 типу, глюкозамін, гіалуронову кислоту і хрящ, у сумі їх виходить небагато всього 1 г, тому користь цієї групи мінімальна. Також у складі є фолієва кислота, біотин, хром, вітамін Д, К, у звичайних дозуваннях. Безумовно, ці компоненти принесуть користь гормональній системі і здоров’ю в цілому. Якщо чесно, то цей комплекс взагалі не вразив, чоловічий комплекс зробили більш наповненим і ефективним.


Креатин
Наступна новинка – це креатин. Добавка взагалі одна з топових, адже всім потрібна силова витривалість та більше енергії. В даному випадку це звичайний робочий креатин моногідрат але у спеціальній формі – жувальних таблеток. Є в банках по 120 штук і порційні по 4 штуки в пакетиках. На одну порцію потрібно з’їсти 4 таблетки і це дасть 5 г креатину, також є 25 мг морської солі і женьшень в мінімальних дозуваннях. По смаку таблетка схожа на аптечну аскорбінку, ще трохи нагадує таблетку розчинних ізотоніків. Для чого ж зроблені ці жувальні таблетки? Будемо відверті, це такий собі прикол або на подарунок тренеру чи другу, жодних переваг у такій формі немає, просто побавити себе цукеркою. Крім того, за таку забавку доведеться трохи заплатити, в порівнянні зі звичайним порошковим креатином моногідратом від того ж бренду, різниця в ціні в три рази.


Universal Mobility & Bone Support Pack
Нарешті добрались до лінійки Wellness. Як бачите свої традиції Universal зберегли, одна порція – це так само один пакетик з капсулами. Mobility & Bone Support – це комплекс для суглобів, така собі альтернатива Flex. Перше враження непогано, всі компоненти дійсно корисні для суглобів і покращення мобільності але по дозуванням вони менші, ніж у Flex. У Flex буде більше хондропротектерів, протизапальні, а також додатково комплекс для змазки суглобів і при цьому у Wellness 30 порцій, а у Flex 44, так ще й коштує Wellness дорожче. Чесно зачепитися за цей комплекс нема за що. Можливо його задумували як звичайний, профілактичний з помірними дозуваннями, але він тоді мав бути набагато дешевший. Не думаємо, що цей варіант приживеться. 


Universal De-stress & Sleep Pack
Наступний комплекс – це анти-стрес та здоровий сон. Ось тут задумка дійсно крута, є ефективні компоненти. Дивимось, що тут є – вітамін С, В6, цинк і магній але у формі оксид, а це просто позорисько. Оксид – це найгірша форма для засвоєння організмом, її використовують тільки при запорах, а так не годиться, тут мала би бути форма магній гліцинат. Далі у складі йде ашваганда і теанін у хорошому дозуванні, будуть знімати тривожність при постійній напрузі нервової системи. Окремо для сну є 650 мг рослинних компонентів – женьшень, гриби, валеріана. Загалом непоганий комплекс, всі компоненти по ділу, якщо приймати ці добавки окремо звичайно треба були б більші дозування, а так, враховуючи, що це все в комплексі і буде доповнювати один одного, то цілком робочий склад. Плюс посилили склад добавкою мелатонін, що пришвидшить засинання. Усього порція 4 капсули, приймається більше до сну. В цілому оцінка позитивна, комплекс дійсно має працювати для того, щоб розслабити нервову систему після важкого робочого дня. 


Мультикомплекси для жінок і чоловіків Total Health Pack
Розглянемо їх разом, бо вони майже однакові. В кожному по 30 пакетиків на 30 днів прийому, по 5 капсул в кожному. По вітамінам і мінералам майже ідентичні. Фолієва кислота, біотин, кальцій, залізо у жінок трохи більші дозування.
Фосфору трохи більше у чоловіків, хоча в цілому незначно. По дозуванням це як покращена Daily Formula (щоденні вітаміни). Порції дещо вищі денної норми, більше 100%, проте не настільки великі, як у спортивних вітамінах. До якості форм вітамін нажаль теж є питання. Наприклад, вітамін В12 найкраще засвоюється у формі метилкобаламін, а тут цианокобаламін. По мінералам теж дуже скудно. Але і приємна новина, тут заморочилися над засвоєнням, додали цілий комплекс ферментів для травлення і здоров’я кишківника, щоб увесь цей мікс засвоївся. Далі група анти-стрес для покращення настрою та здоров’я нервової системи, вона однакова в обох комплексах. У складі різні види грибів – кордіцепс, їжовик, шіїтаке. 500мг такого грибного салату і 150 мг ашваганди для стабільного настрою. Далі є жирні кислоти фосфоліпіди але що цікаво, отримуємо їх з масла кріля, це корисно для мозку, судин, проти холестерину, має протизапальні властивості але по дозуванню дуже скромно, денну норму точно не покриє. 


Чим суттєво ці два комплекси відрізняються? Усього лиш трьома компонентами. Для чоловічого здоров’я – сопальмето, кропива, лікопін. В жіночій версії для репродуктивної системи, покращення менструальної функції - це авраамове дерево, журавлина та екстракт виноградної кісточки. Загалом задумка комплексів хороша але реалізація середня, плюс в тому, що це зручний комплекс, тут багато чого зібрано в одному прийомі, бо окремо ці добавки будуть дорожчі. Але з іншої сторони, сказати, що це прямо все зібране в одному важко. Ці комплекси дійсно для загального тонусу здоров’я, універсальний варіант. 


Наша думка така – компанія Universal дещо зазналася і іноді тримає нас за дурників. Якщо вам раптом здалося, що у нас якесь неприязне ставлення до цієї компанії і хотілося захейтити продукцію, то ні. Ми лише так само, як і звичайні споживачі чесно вказуємо на плюси і мінуси добавок, і новинки нас зовсім не вразили. Думаємо, що це через те, що добавки від цієї компанії завжди були топові і до цього всі звикли. Ті недоліки, які ми вказали, не пасують такому іменитому і не дешевому бренду. Хоча навіть не зважаючи на всі ці недоліки у складі, той самий Animal Pak чудово працює. Та і Flex добре оцінюють не тільки спортсмени, а й ті, хто на реабілітації після травм чи мають якісь запалення і проблеми з суглобами. Animal Cuts – теж один з найпотужніших жироспалювачів, який вартий уваги. Щодо новинок, то ці добавки дійсно можуть принести користь і робочі, але легенда Universal мабуть вже не та.