Гіалуронова кислота – дуже популярна добавка. Думаємо кожен із вас зустрічав її в комплексах для суглобів чи косметичних засобах. Давайте коротко розповімо, що це таке, чим вона допоможе при хворих суглобах, проти зморшок та проблемної шкіри. Щоб було зрозуміліше, відразу будемо розглядати, які варіанти складів бувають з гіалуроновою кислотою, є варіанти в капсулах, рідкому вигляді або порошку. І як це все правильно сприймати.


Гіалуронова кислота входить до складу сполучної, епітеліальної та нервової тканини, щось схоже на будівельний матеріал. Цікавий факт – у тілі людини, вагою 70 кг, міститься приблизно 15 г гіалуронової кислоти, при цьому третина всієї гіалуронки щодня оновлюється та синтезується заново. Незважаючи на це, є фактори, які можуть призводити до дефіциту гіалуронової кислоти в організмі, наприклад, погане та одноманітне харчування, неправильний спосіб життя. Мало того, велика кількість сонячного світла, ультрафіолету, руйнує гіалуроновукислоту та гальмує її оновлення. Тому це відразу може позначитися на здоров'ї шкіри, що дуже важливо для дівчат.


Крім цього, гіалуронова кислота входить до складу синовіальної рідини - це спеціальна рідина, мастило в суглобі, яка забезпечує оптимальне ковзання, щоб суглоби не терлися один об одного, якщо цієї рідини не вистачає, то ушкоджуються тканини і виникають проблеми з суглобами, больові відчуття, хрускіт. 


Які ефекти від гіалуронової кислоти?
Отже, кілька важливих ефектів, які забезпечує гіалуроновакислота. Добавка підвищує тонус та пружність шкіри, ще нормалізує роботу сальних залоз. За рахунок своєї здатності утримувати вологу в тканинах, знижується кількість зморшок та їх глибина, звідси і застосування гіалуронки у косметичних засобах. Також, на здоровій добре зволоженій шкірі менша ймовірність появи розтяжок.


Гіалуронку часто використовують для відновлення суглобів, їх функціональності, саме за рахунок того, що вона входить до складу цього мастила, необхідного для руху. Ще гіалуронова кислота прискорює регенерацію тканини, хоча це більше стосується навіть якихось пошкоджень, тобто прискорює загоєння ран, опіків, порізів.


Види застосування гіалуронової кислоти
Виходить гіалуронова кислота дійсно корисна штука, але чи потрібно саме вам її приймати? В ідеалі вас повинен проконсультувати фахівець, лікар, який подивиться на ваші проблеми зі шкірою або суглобами, і сказати, чи потрібна вам гіалуронка для відновлення. Другий варіант ви самі собі поставили діагноз і вирішили, що вам дійсно не вистачає гіалуронової кислоти, ви відчуваєте дивний хрускіт у колінах, можливо болючі відчуття, або ви не задоволені своєю шкірою. У цьому випадку профілактичну дозу гіалуронки можна пропити, гірше точно не буде, від гіалуронки не буває побічних ефектів. 


Те, що гіалуронка корисна та працює – це справді доведено дослідженнями. Але, гіалуронка є в різних видах, є в кремах, наприклад, у косметичних засобах і проникність в організм людини при такому способі дуже низька, ясна річ, що для суглобів такий спосіб не підійде. Хоча для шкіри за рахунок зволоження гіалуронка дає швидкий, але короткостроковий ефект.

Інший варіант застосування гіалуронки - це у вигляді капсул, поглинаючи їх відразу всередину, таким чином засвоєння набагато краще, мало того, це допомагає організму виробляти гіалуронку самотужки. Варіант у капсулах найбільше підходить для лікування якихось легких, початкових стадій проблем із суглобами. 

Також, варто згадати ще один серйозніший спосіб отримання гіалуронової кислоти – це спеціальні ін'єкції. Думаємо, всі чули про уколи гіалуронки в коліна, так ось, це часто використовується при остеоартриті, коли зношується тканина кістки і при цьому виникають набряк та болючі відчуття. Це серйозніший варіант застосування, тут точно потрібна консультація з лікарем.
Є й інший варіант застосування - це в косметичній хірургії, коли роблять уколи в обличчя, проблемні ділянки для того, щоб уповільнити утворення зморшок і запобігти в'ялості шкіри. 


Як правильно приймати гіалуронову кислоту?
Денна порція – 100 мг гіалуронової кислоти, що приймається після їжі, запивається водою. Приймати потрібно 1-2 місяці, а потім зробити невелику перерву. Якщо застосовується для більш серйозних цілей, лікарі можуть призначати дозування навіть від 300 мг на день. Щоб було зрозуміліше, давайте відразу дивитися на приклади.

Відразу варто розділити, що є гіалуронка в чистому вигляді, де є одна речовина і є цілі комплекси для суглобів. Отож, якщо взяти варіант від NOW Hyaluronic Acid, тут у складі на одну капсулу 100 мг гіалуронки. Ще один схожий варіант від компанії SWANSON Hyaluronic Acid Complex, тут 33 мг на одну капсулу, це невелика профілактична порція, якщо потрібно більше, приймайте по три капсули. 

Варіант від MST Glucosamine Chondroitin + MSM – глюкозамін, хондроїтин, МСМ та гіалуронова кислота, тобто одразу комплекс із хондропротекторами, які часто приймають для відновлення суглобів. Тут на три таблетки виходить 60 мг гіалуронки.

Наступний польський бренд ALL NUTRITION Collagen Pro- це цілий комплекс різних речовин, це колаген 2 типу, МСМ, глюкозамін, хондроїтин, мінерали, екстракти, а саме гіалуронки тут 50 мг на 6 капсул, це взагалі не велика порція, але для профілактики такий комплекс з колагеном та іншими речовинами дуже непоганий.
Всі ці варіанти були в капсулах і в чому недолік, у тому, що якщо це комплекс, то в капсулах багато корисного не вдасться запхати. Тому давайте подивимося рідкий варіант.

Компанія SPORTER Collagen – на ковпачок 25 млотримуємо 10 г колагену та 50 мг гіалуронки, а також трохи мінералів, тобто це профілактична порція гіалуронки з великою кількістю колагену.
Ще один варіант у порошковій формі MST Flex – на 10 г отримуємо 5 г колагену, МСМ, глюкозамін, хондроїтин, 50 мг гіалуронки, 500 мг вітаміну С, який допомагає засвоєнню та виробленню колагену.

Загалом у всіх комплексах міститься приблизно 50 мг гіалуронової кислоти і це профілактична порція, якщо є якась серйозна проблема, то сміливо можете збільшувати дозування у кілька разів. Тому звертайте увагу на дозування, написані на упаковці. Кожної баночки зазвичай вистачає на 1-1,5 місяці прийому, а потім робимо невелику перерву. Багато відзначають, що відчути перший ефект після прийому гіалуронової кислоти можна на другий-третій тиждень після прийому.

Зрозуміло, що це не ліки, це лише додатковий ресурс для відновлення суглобів або шкіри і багато залежить від вашого харчування та способу життя. Якщо ви все-таки замислюєтеся, щоб випити для суглобів, є якісь проблеми, то краще дивіться у бік гіалуроновоїкислоти і колагену, аніж у бік глюкозаміну і хондроїтину.