Всім хочеться швидко отримати струнке та підтягнуте тіло. А чи є сенс приймати протеїн для схуднення? Хочемо повідомити 2 новини. Нажаль, протеїновий коктейль сам по собі не спалює жири але після цього відео ти дізнаєшся чому протеїновий коктейль варто додавати у свій раціон, щоб худнути швидше і ефективніше.

Протеїн – це одна з дієтичних добавок харчування, в своєму складі містить високу концентрацію білку та очищений від зайвих вуглеводів і жирів, а тому в результаті отримуємо мало калорій. В чергове наголошуємо, що такий протеїновий коктейль треба розглядати виключно як частину раціону харчування. Треба думати про білок, який в основі складу і яку користь схудненню він принесе через свої особливості.

Що найважче в схудненні?

Мало енергії. Немає сил нормально тренуватися, а іноді і просто працювати, тому що мозок теж хоче їсти. Також голод, не тільки через те, що просто менше їж але є і психологічний фактор, забороненого завжди хочеться більше. І звичайно, багатьом з нас не вистачає терпіння і дисципліни, тому що на дієті часто обмежуються продукти, які любиш і триматися стає важко, а зриви це найчастіша проблема усіх дієт.

Як допоможе протеїн? Яка користь для схуднення?

1. Приймаючи більше білку – спалюємо більше жирів. Як це працює? Коли ви знаходитесь в дефіциті калорій, збільшення кількості білку в раціоні сприяє спалюванню жирів в якості енергії. В дослідженнях зробили такі висновки, коли люди почали вживати в два рази більше білку від своєї норми. В іншому дослідженні на кето дієті люди скинули більше зайвої ваги, коли білком замістили вуглеводи. Зверніть увагу, адекватні рекомендації для схуднення мають починатися не зі слів «менше їж», чарівних жироспалюючих продуктів не існує. Треба всього лиш балансувати між нутрієнтами і отримаєте швидше і безпечне схуднення.

2. Крім того, білок ефективніше замінює калорії, ніж вуглеводи чи жири. Простими словами, для самого перетравлення білку організм вже витрачає частину отриманої енергії, тому по факту отримуємо трохи менше калорій.

3. Що не мало важливо це – збереження м’язової маси. При дієті для схуднення організм теж буде спалювати м’язи, щоб отримати необхідну енергію. Тому, якщо це так звана «сушка», то робити треба все, щоб максимально спалити жир але залишити м’язи. В одному з десятків досліджень показано, що якщо збільшити кількість білку в раціоні на дефіциті калорій, то м’язова маса краще зберігається і це використовують в своїх дієтах всі спортсмени бодібілдери.

4. Протеїн підвищує ефективність тренувань. Білок служить відновником і будівельним матеріалом для м’язових тканин. Відновлення дуже важливе, якщо ви продовжуєте тренуватись. Уявіть, що вже йде третій тиждень дефіциту, сил мало, настрою немає, м’язи ледь витримують ті навантаження, які ви їм даєте та ще й крепатура дошкуляє. Щоб не зірватися в такому режимі – підкормлюйте м’язи, пришвидшіть їх відновлення.

5. Також протеїновий коктейль дає більшу ситість, ніж вуглеводи та жири. Таким чином можна уникнути шкідливих перекусів та зменшити загальну кількість калорій, яку ви з’їдаєте за день. До речі, є цікаве дослідження де тестували ситість білкових продуктів – твердий білок і рідкий з курячої грудки. Тут можна зробити висновок, що білок ситніший, ніж вуглеводи і жири, а твердий білок ще ситніший, ніж рідкий.

6. З протеїновим коктейлем легше контролювати дієту. Шкідлива їжа завжди приваблює, а корисну «складніше готувати». Для прикладу, на роботі в офісі дуже спокусливо щось перехопити для перекусу за компанію. А іти робити салат та обідати немає часу. Але інша справа, коли під рукою завжди є смачний протеїновий коктейль і його навіть готувати не треба.

7. Вживання протеїну зменшує апетит. Аналіз досліджень показує, що регулярне споживання білку зменшує апетит і знижує гормон грелін, який відповідає за почуття голоду.

8. Ми часто нагадуємо, що протеїновий коктейль – це дієтична заміна смачного. Для багатьох дуже важко відмовитись від солоденького, а це дієтичний коктейль, яким можна побалувати себе навіть увечері. На сьогодні існує дуже великий вибір смаків.

Як правильно вживати протеїн для схуднення?

Тут особливих рекомендацій не буде. Приймаємо між прийомами їжі, щоб прибивати ті приступи голоду та насичуємо організм білком. Порція звичайна – 30 г порошку на 200 мл води. Молоко використовувати небажано, через зайву калорійність але то на ваш розсуд. Конкретний час прийому не важливий, головне щодня 1-2 порції, щоб трохи збільшити загальне споживання білку.

Який протеїн краще обрати для схуднення?

Очевидно, що краще той, який очищений від вуглеводів і жирів (менше 1-2 г на порцію). Для цього краще підходить ізолят сироватки. Наприклад, у швецької компанії Genius Nutrition на одну порцію 27 г білку, 1 г жирів та 1,7 г вуглеводів. До речі, багато хто помиляється і думає, що популярний Whey Gold Standard – це ізолят, але ні. Якщо подивитися склад, то тут є ізолят, концентрат і гідролізат, тобто мікс різних протеїнів. Ще один варіант від польської компанії Kevin Levrone – тут так само на порцію 27 г білку і менше 1 г вуглеводів і жирів. Дуже хороший показник, мінімум інгредієнтів у складі, немає зайвих згущувачів.

Самий популярний варіант ізоляту – Iso Whey Zero від компанії BioTechUSA. Тут дійсно хороший відсоток білку, проте особисто нам не подобається це велика кількість інгредієнтів. Крім ізоляту тут ще додатково додали амінокислоти і часто цим маніпулюють зменшуючи вартість самого протеїну. Також чомусь додали глюкозний сироп і є згущувачі. При чому цей протеїн за смаком більш прісний і схожий на молоко за своєю консистенцією.

Іноді бувають ситуації, що у людей не засвоюється молочна продукція через лактозу. А ізоляти, як правило, очищені, проте навіть вони можуть не сприйматися організмом. В такому випадку можна обрати гідролізат протеїну. Часто його помилково називають найочищенішим, проте точніше буде сказати, що він частково перетравлений за вас. Ви отримуєте практично амінокислоти, тому на нього варто звернути увагу, якщо є проблеми з перетравленням білку.
Також є просто люди, які не полюбляють присмак молочного з коктейлю. Для цього підійде Iso Whey Clear від компанії Powerful Progress, за смаком взагалі нагадує солодкий напій або просто амінокислоти.

Важливо пам’ятати, що процес схуднення залежить від багатьох факторів. Від загальної калорійності, генів, вашої активності, якості дієти і нутрієнтів, що ви споживаєте. Протеїновий коктейль всього лише зручний помічник. Звичайно можна худнути без усіх цих добавок, якщо у вас високий рівень дисципліни та ви відповідально відноситесь до свого харчування.