Круто, що більшість вже не вважає спортивне харчування хімією, нарешті ми позбулися цього міфу. Але все одно є ті, хто вважає спортивне харчування пустушкою і марною тратою грошей. Розкажемо кілька аргументів на користь спортивного харчування, з якими точно не посперечаєшся.Але перед початком скажемо, що немає мети переконати всіх пити спортивне харчування, хочете використовуйте, а хочете ні, в кінці можете зробити свої висновки.

Отже, перша перевага спортивного харчування. Для багатьох, не тільки для спортсменів, важливо правильно харчуватися, щоб добре виглядати і почувати себе здоровим. Враховуючи сучасне насичене життя, складно замислюватися про готування та різноманітність раціону харчування. Впевнені, що мало хто з вас їсть щодня різні страви, овочі, фрукти і замислюється над тим, щоб усі поживні речовини надходили в організм, адже на приготування меню потрібно витрачати свій дорогоцінний час. 


Спортивне харчування, незважаючи на свою назву, скоріше зручне харчування. Для прикладу візьмемо протеїн, це білок практично в чистому вигляді, для вживання потрібно лише розмішати в шейкері з водою, засвоюється швидко і готувати не треба. З протеїну отримуєш ті ж поживні речовини, що і з курячої грудки, але у зручній формі. Наприклад, як дитяче харчування, воно дуже схоже на протеїн, теж у порошку, мішається з водою. З суміші дитячого харчування дитина отримує масу корисних речовин, все для організму, що росте. А якщо подивитися на склад дитячої суміші, то там також є молочна сироватка, омега 3, вітаміни та інші інгредієнти. Навіть зустрічається карнітин і таурин, все, що потрібно активному організму.


Ще кілька слів можна сказати про омега 3 – це корисний риб'ячий жир, він потрібний усім без винятку. Організм не може обійтися без жирів, і ми повинні споживати їх постійно. Якщо не їсти рибу взагалі, то можуть виникнути проблеми з обміном речовин та серцево-судинною системою. Ще омега 3 є в різних оліях, але їх також мало хто додає в їжу. Щоб заповнити цю прогалину, потрібно випивати лише пару капсул омега 3 на день.
Спортивне харчування це не тільки про успіхи у спорті, зараз це функціональне харчування те, що полегшує життя та економить час. Тому спортивні добавки - це не пустушки, а легкий спосіб отримати поживні речовини, щоб бути активнішим, тримати себе у формі, швидше відновлюватися після робочого дня і не стресувати.


Ще один аргумент на користь спортивного харчування. Є добавки, які не мають аналогів зі звичайної їжі, але прийом яких дозволяє спортсмену виконувати конкретні завдання. Наприклад, креатин мізерна кількість якого міститься у червоному м'ясі. Прийом чистого креатину від 5 г на добу дає стимул до м'язового зростання та додаткову енергію, а ось як з'їдати пару кг чистого м'яса на день не зрозуміло. Цитрулін та аргінін – це амінокислоти, які дають так званий ефект пампінгу, покращують надходження поживних речовин до м'язів і це не у довгостроковій перспективі, а вже через 10 хвилин після прийому аргініну м'язи наливаються.

Ще як приклад – бета-аланін. Це також амінокислота, вона прискорює процеси виведення молочної кислоти з м'язів, м'язи не закисляються і можна тренуватися довше. Все це можна порівняти з роботою двигуна, якщо в нього вчасно надходить бензин і мастило, він працюватиме довше і краще.

Звичайно, що звичайній людині, яка просто ходить до зали, щоб не товстіти це все може і не потрібно. Але для спортсмена, якому потрібно виконати конкретні завдання та досягти певних показників, такі добавки незамінні.
Як висновок скажемо, що спортивне харчування не обов'язкове, без нього можна обійтися. Але з його допомогою можна збалансувати свій раціон, навіть якщо ви не ставите собі спортивні цілі.