Мультивітаміни реально зручний спосіб підвищити свою продуктивність і покращити здоров’я. Варіантів комплексів дуже багато і їх назви не допомагають, а ще більше заплутують. Тому дамо декілька порад на що звернути увагу у складі, як підібрати комплекс індивідуально під себе та чи дійсно дорожче значить краще?


Мультивітамінні комплекси – це добавки з вітамінами, мінералами і часто з додатковими рослинними екстрактами чи БАДами. З їх допомогою можна заповнити дефіцити в раціоні, коли не вистачає часу або просто лінь різноманітноі правильно харчуватись.


В яких випадках підходить мультикомплекс?
Перше – це профілактика дефіцитів. Якщо ви банально не задумаєтесь про свій раціон і що ви їсте. Нестача вітамінів і мінералів може проявлятися як хронічна втома, нервозність, часті захворювання. Також це може впливати на стан шкіри, волосся та призводити до проблем з внутрішніми органами чи гормонами.


Друге – це підвищенні навантаження. Можливо у вас багато фізичної роботи чи тренування. В такому випадку організму потрібно більше ресурсів, щоб підтримувати цей активний режим. Та і звичайні продукти, нажаль, зараз не містять так багато корисних нутрієнтів.


Третє – дієта. Зазвичай при схудненні сильно обмежується раціон і тут дуже легко заробити дефіцит. Також веганиможуть самі себе спеціально обмежувати і отримати дефіцит заліза чи вітаміну В12 без м’яса. Інший випадок – це вимушена дієта, наприклад, через специфічні захворювання, при проблемах з травленням чи діабет. Тут без добавок часто не обійдешся. 


Варто наголосити, що мультикомплекси спрощенні і універсальні для всіх. Звичайно, найкращим і ідеальним варіантом все одно залишається здати аналізи і за призначенням лікаря приймати певні добавки в конкретному дозуванні. Такі мультивітамінивикористовують про всяк випадок, бо ми не ідеальні щоб дуже сильно запарюватися над тим, чого і скільки ми з’їдаємо за день, як це контролюють спортсмени. 


Які вітаміни обрати?
Почнемо з дозування. Навпроти кожного інгредієнта вказане дозування і відсоток від денної норми. Так вийшло, що комплекси умовно поділяють на звичайні щоденні та спортивні з підвищеним дозуванням. 
Звичайні щоденні комплекси містять 100-200% від денної норми, вона розрахована для середньостатистичної людини, для покриття базових потреб. Відразу покажемо на прикладі – компанія BioTechUSA One-a-Day тут бачимо відсотки 100, 125, 200, 240 просто щоб не сипатися. 


Спортивні комплекси мають набагато вищі порції, зазвичай 400, 500 і навіть 1000%. Вони спеціально розраховані на підвищенні навантаження, тренування чи якісь складні умови, вони дійсно потрібні для покриття більших потреб, для відновлення і прогресу. В основному акцент робиться на великі дозування вітамінів групи В, тому що саме вони відповідають за утворення енергії, обміну речовин, засвоєння інших нутрієнтів та нервову систему. Не варто переживати, ці великі дозування не є шкідливими і не дадуть якогось передозу, це не так багато якщо дійсно приймати за інструкцією. Для прикладу, популярний американський комплекс Opti men для чоловіків, великі відсотки дозувань відразу помітно. 


Не радимо відразу брати те, що побачили в якогось блогера чи знайомого, підбирайте комплекс індивідуально під себе. Якщо ваш день важко назвати активним, вам потрібно щось просто для підтримки, бо харчування дуже скудне чи хочете підібрати якийсь комплекс для близьких, то обирайте щоденні. А якщо є якийсь спорт хоча б три рази на тиждень, напружена робота, часто стресуєте, тоді можна дивитись в сторону спортивних вітамінів з більшими дозуваннями. 


Які форми вітамінів обрати?
Вітаміни бувають в різних формах і всі вони по різному засвоюються. Табличку з формами вітамінів шукайте в нашому Телеграм каналі. Форми вітамінів пишуть поряд з самим вітаміном і дозуванням. Але буває таке, як наприклад у Daily Pack BioTechUSA, що в табличці не вказано, проте можна пошукати в самих інгредієнтах і там побачити яку форму використовують. Ще один приклад, американська компанія Life Extension Two-Per-Day, тут дуже хороші дозування і форми вітамін правильні.


Ще одна рекомендація – не варто завжди гнатися за найкращими вітамінами, бо так комплекс буде коштувати дуже дорого. Компромісний варіант - це середня форма і більші дозування, так часто роблять. Дійсно, засвоїться трохи менше але за рахунок кількості це компенсується. 
До речі, цікавий факт, що біодоступність вітамін з їжі теж не ідеальна і це не 100% засвоєння. Також на засвоєння буде впливати вид приготування, а ще з тваринної їжі вітаміни краще засвоюються, ніж з рослинної. 


Мінерали
Наступна важлива частина комплексу – це мінерали. Часто їх дозування не такі великі, як у вітамінів але це не завжди мінус, бо вони не всім потрібні і в великих кількостях мінерали можуть конфліктувати за засвоєння між собою. Тому, наприклад, якщо ви не вживаєте молочних продуктів і потребуєте більше кальцію, то додатково до комплексу все ж варто додати окремо ще кальцій. Якщо для вас важливий магній, для того щоб саме покращити стан нервової системи та для сну, то його теж краще обирати окремо.


В цілому з комплексів отримуємо мінімальні профілактичні порції мінералів і це теж добре. Для мінералів форми теж важливі, рейтинг кращих дивіться у нас в Телеграм каналі. Іноді зустрічаються спеціальні запатентовані формули, наприклад як albion, або мікс з різних, це теж непогано. Приклад від компанії Nutrex VITADART complete, тут мінерали в правильних формах – бісгліцинат, хелат. А в хвалених Opti men нам дають найгірші форми – оксид. 


Чим ще доповнюють комплекси?
Багато комплексів додатково збагачують рослинними екстрактами, БАДами чи іншими інгредієнтами, які мають більш спеціалізовану дію і додаткові ефекти. Чим же корисним можуть доповнювати? Українська компанія SPORTER у вітамінах Multisport має не повний склад, наприклад тут відсутній вітамін D але для енергії маємо комплекс – гуарана, екстракт женьшеню, це для стійкості до стресу. Також є розслаблюючий комплекс – габа та триптофан. Тут всі компоненти розділені на дві капсули, на ранок і вечір, так буде краще засвоюватися і працювати. 


Men`s Active Sports від NOW Foods включає в себе компоненти для чоловічого здоров’я – трібулус, ZMA, рослинні бустери тестостерону, є ще mct жири які дають енергію і за деякими даними допомагають боротися з зайвою вагою. Також у складі є багато антиоксидантів, що борються з окисненням. Надмірно окиснювальний стрес, особливо при навантаженнях, трансформує білки, ліпіди, ДНК та може призводити до подальшої загибелі клітин. Антиоксиданти дуже важливі, щоб не провокувати запалення та попереджати захворювання. 
Nutrex VITADART complete у своєму складі має адаптогени – ашваганду і радіолу, для вирівнювання настрою та зниження тривожності. 


Opti men має невелику кількість амінокислот, всього 1 г і величезний список рослинних та фруктових екстрактів. Для спорту одними вітамінками вже не обійдешся, тому антиоксиданти з десятка різних БАДів тут точно в нагоді.
Комплекс Special Two від NOW Foods, тут класна комбінація з натуральними джерелами вітамінів і мінералів з спіруліни і суперфудів, тут навіть капсули у вигляді подрібненої приправи.
Daily Pack від BioTechUSA – це взагалі цілий комплекс, тут в пакетику декілька різних таблеток і компонентів. Один з них – це куркумін, імбир, часник, кориця, які будуть посилювати імунну функцію. 
Звичайно, за такі доповнення доведеться заплатити, проте ми переконані, що окремо такі 10-15 різних видів БАДів, які помістили сюди, окремо за день ніхто б не приймав. Тому це корисно, вигідніше і зручно.


Щодо форми мультивітамінів, то зазвичай це таблетки, вони найдоступніші. Капсули трохи краще засвоюються, тому що не спресовуються, є навіть веганські капсули. У формі рідини чи порошку зустрічаються рідко, вони дорожчі і немає переконливих даних, що вони засвоюються якось суттєво краще. Зазвичай, якщо це порошковий комплекс, то це просто подріблені фрукти, овочі і зелень. 
Щодо вибору бренду, то не всі найдорожчі можуть гарантувати якість, Opti men чи Animal Pak яскравий тому приклад, хоча і вони все одно працюють, адже великі дозування роблять свою справу. 
 

Як приймати мультивітаміни?
На кожній упаковці є своя інструкція, це може бути одна, дві, три чи чотири таблетки на день. Всі мультивітаміниприймаються разом з їжею, просто запивши склянкою води. Звичайні щоденні комплекси можна приймати на щоденній основі. А потужні спортивні мультивітаміни з великими дозуваннями краще пити в період великих силових навантажень, зазвичай 2-3 місяці і зробити перерву. 


Мультивітаміни – це дійсно ефективний спосіб закрити можливі прогалини в харчуванні. Навіть недорогі варіанти мало відомих фірм можуть дати ефект, якщо вони правильно підібрані, тим більше, що вартість на день не перевищує чашки кави.