Яка основна причина придбання спортивного харчування та усіляких БАДів? Багато хто з вас хоче швидше досягти своєї мети. Вибирають протеїни, гейнери щоб швидше набрати м'язову масу. А хтось купує вітаміни та добавки для суглобів, щоб швидше прибрати біль у колінах. Щоб у вас не було ілюзій, і ви заощадили свої гроші, ми розповімо 5 основних причин чи помилок, чому спортивне харчування може не працювати так, як ви цього хотіли.

Отже, спортивне харчування – це добавки, які, зазвичай, містять у концентрованому вигляді корисні речовини (білок, вітаміни та інші речовини). Якщо все це так корисно, чому воно іноді не працює?

1. Ефект залежить від багатьох факторів та комплексного підходу. Не потрібно надавати занадто великого значення одним лише добавкам. Людина зазвчай лінива, тому нам простіше купити протеїн і не замислюватися про дієту і що ми там з'їли за день. Спортивне харчування - це далеко не найважливіше, спочатку правильні тренування і закріпити хорошим харчуванням, щоб була енергія та гарне відновлення. Якщо ви думаєте, що причина відсутності прогресу в тому, що у вас немає креатину або ви купили не робочий протеїн, то ви помиляєтеся. Тренуйтеся, правильно харчуйтеся, і результат буде у будь-якому разі, а потім уже доповнюйте спортивним харчуванням.

2. Тривалість прийому недостатня, щоб отримати ефект чи ефект не можна побачити. Знаємо, що ви прийшли за протеїном, щоб швидше накачатися, але це звичайний білок, з якого організм будує м'язи, за умови, що ви правильно тренуєтеся. За місяць ви точно не накачаєтесь, заспокойтесь з цим. Так само, не можна збільшити силу вдвічі і поставити новий рекорд за місяць, який би крутий і дорогий креатин ви не пили. Те саме стосується і добавок для суглобів, їх немає сенсу пропивати один тиждень, це не сильнодіючі ліки. Для ефекту потрібно пити два-три місяці, а то й рік. Омега 3 та вітаміномінеральні комплекси теж складно відчути, хоча в деяких з'являється бадьорість, нормалізується сон, покращується стан шкіри. Але всі ці елементи впливають на безліч процесів усередині нас, які ми не бачимо.

3. Ефект прийому добавки буде помітний тільки, якщо у вас є дефіцит цього елемента. Наприклад, ви молодий хлопець, у вас 60 кг ваги, то для набору маси ви легко можете отримати норму білка та вуглеводів із звичайної їжі. Тому, додавши пару коктейлів протеїну в день, ефекту це не дасть, крім розладу шлунка. Ще приклад є така добавка ZMA – це комплекс цинк, магній, В6, всі знають як чоловічу добавку для підвищення тестостерону. Це звичайні мінерали, які потрібні будь-якому чоловікові, але якщо у вас із харчуванням все добре, то ефекту не буде. А ось якщо є дефіцит цинку, харчуєтеся не зрозуміло, і через це низький рівень тестостерону, то цинк ви відчуєте.

4. Ви неправильно використовуєте добавки, а точніше використовуєте дуже маленькі дозування та порції. На жаль, на етикетці не завжди пишуть адекватну інформацію, занижують порції, щоб гарно написати, як надовго вистачить упаковки. Ще дуже часто люди асоціюють таблетки чи капсули з чимось дуже важливим та серйозним. Так, ми звикли до ліків, але капсула – це лише форма, в яку засипали порошок амінокислот або іншої добавки. З таким самим успіхом там могло бути варення чи олів'є. Спортивне харчування - це теж їжа, яку потрібно їсти у правильних кількостях для отримання ефекту. Наприклад, омега 3 для деяких людей 6-10 капсул на день це нормально, тому правила прийому та порції дуже важливі.

5. Ефективність деяких добавок не доведена, перебільшений ефект чи не працює як плацебо. Бувають такі диво добавки, які продаються в інтернеті, мають ще дуже дивні заголовки. Таке буває і зі спортивним харчуванням, якому приписують якісь необґрунтовані ефекти, на зразок зростання м'язової маси, розумової здібності, омолодження та інше. Іноді й наші покупці відчувають якусь неймовірну міць від прийому ВСАА. Так, від ВСАА є користь на сушці, в умовах дієти, коли потрібно зберегти м'язи. Але як би не хотілося не вірте тому, хто розповідає, що його прямо розпирає від ВСАА, ефект явно слабший. Якщо що, протеїн і комплексні амінокислоти ефективніше.

Як підсумок, можемо дати кілька порад, як використовувати спортивне харчування правильно. Починайте з тренувань та харчування і потім поступово додавайте спортивне харчування, а не навпаки. Не вірте, диво ефектам, спортивне харчування – це їжа, яку за потребою потрібно додавати до раціону.