Чому у складі топових протеїнів є соєвий лецитин? Невже у складі є соя, і виробники нас дурять?
Давайте коротко розберемо, що таке соєвий лецитин, яка користь чи шкода від нього і навіщо його взагалі використовують у протеїні?

Отже, соєвий лецитин – це жироподібна речовина. Насправді лецитин перекладається з грецької як жовток, тому що вперше був знайдений саме у жовтку.
Але багатьох лякає інша страшніша назва Е322. Насправді соєвий лецитин є натуральним, природним емульгатором і виробляється з очищеної соєвої олії при низькотемпературній обробці. Якщо взяти будь-яку упаковку та на звороті подивитися інгредієнти, то у складі ви знайдете соєвий лецитин. Ми завжди говоримо, що потрібно дивитися саме інгредієнти та склад, а не гарну упаковку.

Навіщо у складі протеїну соєвий лецитин?

Це емульгатор і він широко використовується в харчовій промисловості для хлібобулочних виробів, батончиків, напівфабрикатів і т.д. Він необхідний для кращого змішування продуктів із різною щільністю. Думаємо, всі знають, як, наприклад, змішуються вода і соняшникова олія, вони різної щільності, тому по суті одне плаває в іншому. Так ось, в протеїні є кілька різних інгредієнтів і для того, щоб все це перетворилося на приємний однорідний коктейль, необхідний цей лецитин, його додають зовсім дрібку. На цінність протеїну це ніяк не впливає. А якщо у складі не буде лецитину, то коктейль не буде нормально розмішуватися, і інгредієнти просто плаватимуть окремо.

Крім цього, у лецитину є й інші корисні ефекти. Наприклад, він живить мозок і нервову систему, для деяких це пряма необхідність. Також використовується у косметології для надання кремам однорідної структури. Крім того, це жироподібна речовина, вона зволожує, живить та захищає шкіру від зовнішнього негативного впливу. Ще треба згадати, що це добрий гепатопротектор, тобто захисник печінки.
Загалом, якщо приймати лецитин у нормальних дозуваннях, як окрему добавку, він принесе чимало користі. Крім того, допомагає у засвоєнні жироподібних вітамінів.

А яка може бути шкода?

Справа в тому, що лецитин у помірних дозах абсолютно безпечний. Виняток – це алергічні реакції на саму сою, але таке зустрічається дуже рідко. Що стосується протеїну, то там у складі дуже невелика кількість того самого лецитину і таких алергічних реакцій практично не зустрічається. Якщо у складі протеїну зустрічається соєвий лецитин, це навіть плюс і нехай вас не лякає слово соя. Без нього смачний протеїновий коктейль просто не вийшов би. Він безпечний і ще має низку корисних властивостей. А також входить до ТОП-5 необхідних інгредієнтів для протеїну.